Wijzig uw wachtwoord bij LinkedIn

In 2012 zijn bij een hack bij LinkedIn de inloggegevens van 117 miljoen gebruikers buitgemaakt. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten over een aantal van ‘slechts’ 6,5 miljoen. De gegevens zouden door Russische cybercriminelen zijn gestolen en worden nu, vier jaar na de hack, te koop aangeboden op het internet voor vijf bitcoins, omgerekend iets meer dan € 2000,-. De website Leakedsource claimde onlangs ook in het bezit te zijn van de gegevens en 90 procent van de wachtwoorden binnen 72 uur te hebben kunnen kraken.

 

Als u sinds 2012 uw wachtwoord niet heeft veranderd, kunnen eventuele kopers dus inloggen op uw account. Hiermee komt niet alleen uw privacy in het geding, maar het stelt de koper ook in staat om bijvoorbeeld virussen te verspreiden via phishingmails. Men kan namens u berichten met malware versturen naar andere mensen uit uw netwerk. Deze mensen vertrouwen u en daardoor is de kans groot dat zij op de geïnfecteerde link klikken en het virus verspreiden.

 

Maatregelen LinkedIn

LinkedIn heeft van alle accounts die voor 2012 zijn aangemaakt en waarvan sindsdien het wachtwoord niet is gewijzigd het wachtwoord gereset. Getroffen gebruikers hebben bericht van LinkedIn ontvangen over deze reset. Maar hiermee is het probleem niet opgelost. U zult meer moeten doen dan het wijzigen van het wachtwoord van uw LinkedIn account.

 

Wat kunt u doen?

Veel mensen gebruiken voor verschillende applicaties zoals hun e-mail, Facebook etcetera dezelfde inloggegevens als bij LinkedIn. Wijzig dus niet alleen het wachtwoord van uw LinkedIn account, maar van al de applicaties waar u dezelfde logingegevens gebruikt. Wanneer u uw wachtwoord wijzigt, is het gelijk een goed idee om niet langer gebruik te maken van een wacht-wóórd, maar van een wacht-zín. Hoe langer en minder voorspelbaar uw wachtwoord is, hoe moeilijker deze te kraken is. Gebruik een wachtwoordzin zoals bijvoorbeeld ‘demooistekleurvandesp@@nseVLAGisrood’. De zin is gemakkelijk te onthouden en u maakt tevens gebruik van leestekens en cijfers.

 

Beperk het gebruik van social media via het bedrijfsnetwerk

De LinkedIn hack toont aan hoe kwetsbaar uw bedrijfsnetwerk is, want hoeveel van uw collega’s gebruiken voor hun zakelijke account dezelfde inloggegevens als voor hun LinkedIn account? Daarnaast moet u er niet aan denken dat u of een van uw collega’s een phishingmail opent terwijl hij is ingelogd op het bedrijfsnetwerk. Dit kunt u met speciale software voorkomen. Deze software beschermt uw organisatie tegen ongewenst computergebruik. Naast het beveiligen van vertrouwelijke informatie heeft u invloed op de tijd die medewerkers online doorbrengen en de websites die men onder werktijd bezoekt. Meer informatie hierover vindt u hier >>

 

“We krijgen door Dynamics NAV van WSB Solutions nu veel beter inzicht in wat we wel en niet kunnen beloven aan onze klanten” – Exalto