Terug naar het overzicht
Bedrijfsapplicaties

Het allerduurste ERP-pakket ter wereld is...

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 16 januari 2018

Het opleiden van softwaregebruikers is in veel organisaties een ondergeschoven kindje. En dat terwijl er kapitalen worden besteed aan licenties en consultancy. Over het opleiden van gebruikers wordt over het algemeen te licht gedacht. Zo kan het gebeuren dat veel bedrijven slechts een gering deel van hun IT-hulpmiddelen benutten. Ze laten daarmee veel geld liggen. Het allerduurste ERP-pakket ter wereld heeft dus geen naam, maar is het pakket dat niet (voldoende) wordt gebruikt!

Training

Onlangs was ik moderator in een klantenpanel van een software-aanbieder. Eén van de topics was hoe deze gebruikers meer uit hun systeem kunnen halen. Iemand opperde dat meer training noodzakelijk was. Niet alleen om het systeem goed te kunnen gebruiken, maar vooral om het beter te kunnen begrijpen. Hij was gedurende drie dagdelen getraind en had zich het pakket vervolgens met vallen en opstaan eigen moeten maken. Op mijn vraag hoeveel training hij dan idealiter had moeten hebben, antwoordde hij zonder aarzelen “tien dagen”. Waarop de leverancier terugkaatste dat hij met zo’n training aanbod “zeker als eerste aanbieder van de long list zou zijn geschrapt”.

ERP pakket duur

Kapitalen besteden aan software

Ik krijg het maar niet aan mijn kinderen uitgelegd dat grote mensen kapitalen besteden aan software die vervolgens niet wordt gebruikt. En eerlijk gezegd vind ik het zelf ook wel erg wonderlijk. Volgens mij is het verstandiger om juist minder software te kopen. Maar er dan wel voor te zorgen dat wat u koopt ook daadwerkelijk goed wordt gebruikt. Hebt u zelf enige notie van de mate waarin de voor uw bedrijf relevante pakketfuncties momenteel worden gebruikt? Hoeveel softwarelicenties er bij u ongebruikt op de plank liggen? Of hoeveel schade uw onderneming jaarlijks leidt doordat uw medewerkers het systeem verkeerd gebruiken?

Succeskans

Zou het helpen om hier een algemene richtlijn voor op te stellen? Bijvoorbeeld dat van elke ERP-investering tenminste twintig procent aan training moet worden besteed. Bij een gegeven budget betekent dit dus dat u een deel van de gewenste functionaliteit of de gebruiksrechten naar een volgende ronde moet doorschuiven. Overigens heeft dat als bijkomend voordeel dat uw projecten kleiner en minder complex worden. Iets wat de succeskans zeker ten goede komt.

Het licht zien

Ik ben heel benieuwd naar uw mening over dit voorstel. Bent u leverancier, zou zo’n norm u dan stimuleren om voortaan meer trainingsdagen aan te bieden? En u dan beste koper – wanneer gaat u nou eindelijk ‘ns het licht zien? Volgens mijn kinderen kan het namelijk niet echt moeilijk zijn…

Deze blog is een herpublicatie van een artikel geschreven door Guus Krabbenborg en is met zijn toestemming geplaatst. Guus Krabbenborg is al ruim 30 jaar actief in de ERP-wereld en een veel gelezen blogger en een gewaardeerd spreker op nationale en internationale evenementen. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken.