Terug naar het overzicht
Het Moderne Werken

(Nog) 6 tips voor thuiswerkers

Leon Oudijn
Leon Oudijn
Geplaatst op 18 maart 2020

De wereld om ons heen is in een paar weken tijd totaal veranderd. Ook voor velen is de manier van werken van de ene op de andere dag flink veranderd. Natuurlijk geldt dit voor mensen die werkzaam zijn in de zorg, in het onderwijs en andere vitale beroepen.

Maar ook voor kantoormedewerkers is er veel veranderd. De meeste werken thuis. Velen zijn het wel gewend om een vaste dag of bijvoorbeeld eens een middagje thuis te werken, maar 5 dagen per week thuiswerken terwijl je collega’s ook allemaal thuiswerken, is andere koek.

Eerder deelden we al de tips van Lily Zheng, Directeur Microsoft China. Zij en haar collega’s werkten eerder dit jaar al wekenlang vanuit huis. Een ervaringsdeskundige pur sang dus.

Aanvullend op de adviezen van Lily hebben ook wij een aantal tips verzameld om u te helpen bij het thuiswerken.

We beginnen met 4 beveiligingstips die nu extra relevant zijn en sluiten af met 2 “overige” tips:

Tip 1: Luister naar advies IT-afdeling

Veel bedrijven hebben een IT-afdeling of een medewerker die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de systemen en data. Zij weten over het algemeen beter hoe je veilig vanuit huis kunt werken. Luister naar hun instructies en tips en volg die op, en werk zo veel mogelijk op de apparaten die door hen beschikbaar zijn gesteld.

Tip 2: Kijk uit voor Corona-Phishing

Het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwt voor phishingmails en valse e-mails rondom het coronavirus. Er zijn helaas altijd mensen die misbruiken maken van ernstige situaties, zo ook nu tijdens de Coronacrisis. “Het is bekend dat criminelen gebruikmaken van de huidige ontwikkelingen door het versturen van phishingmails of het verspreiden van malware”, zo valt te lezen op de website van Het Nationaal Cyber Security Centrum. “Als u een malafide e-mail heeft ontvangen, meldt dit dan bij uw beheerorganisatie. Ga niet in op de phishingmail. Klik niet op links in e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij e-mailberichten die u niet verwacht of van een onbekende afzender zijn.”

Tip 3: Kijk uit met delen van foto’s van je laptop op social media

Als je normaal gesproken altijd op kantoor werkt, is thuiswerken iets speciaals dat velen graag willen delen op social media. Ze plaatsen bijvoorbeeld een foto van hun thuiswerkplek op social media: een bureau, kopje koffie en natuurlijk de laptop.

laptop post it

Op zich niks mis mee, maar kijk wel even goed uit met die laptop, want daar staat vaak gevoelige informatie op. Denk aan wachtwoorden, bijvoorbeeld op een post-it op je scherm (moet je sowieso niet doen, gebruik een wachtwoordmanager zoals LastPass). Maar ook webadressen die normaal gesproken verborgen moeten blijven, zoals links naar klantgegevens of inbelsystemen voor vergaderingen. Zo’n foto kan zomaar een datalek veroorzaken. Dus als je een foto van je laptop op social media plaatst, kijk dan altijd heel goed of er niets gevoeligs op de foto is te zien.

Tip 4: Maak gebruik van vertrouwde WiFi-netwerken en maak gebruik van een beveiligde verbinding

Zit je op je eigen WiFi-netwerk wanneer je thuiswerkt? Heel goed! Dat is een vertrouwd netwerk, mits beveiligd met een wachtwoord. Maak je gebruik van een open WiFi-netwerk in bijvoorbeeld de trein of een plek als Schiphol. Dan hebben we eigenlijk maar 1 tip: direct de verbinding verbreken! Maak alleen gebruik van beveiligde WiFi-netwerken.

Tip 5: Haal het beste in jezelf omhoog

Veel mensen maken zich zorgen, maar probeer van deze tijd het beste te maken. Dit is een unieke tijd met unieke kansen. Bijvoorbeeld om de band met je partners en / of kinderen aan te halen. Heb je kinderen, dan zijn ook zij thuis. Iedere school, hoe ze het lesprogramma nu ook hebben ingericht, hanteert pauzes. Neem dan ook pauze (plan dus geen conference calls op die tijden) en drink gezellig wat samen. Ook een goed moment om even achter de computer vandaan te gaan, een beetje te bewegen en buiten te zitten. Het wordt tenslotte lente!

Tip 6: Zorg voor een goede werkplek

Wanneer je veel achter de computer werkt, is het belangrijk om een goede werkplek te hebben. Een werkplek met een goede stoel, goede monitor, een toetsenbord en een muis. Te lang achter een laptop werkt RSI in de hand. Zorg dus dat je er goed bij zit. Veel werkgevers willen daar graag bij ondersteunen om ziekteverzuim te beperken. Vraag er dus naar als je momenteel geen goede werkplek thuis hebt. Zorg ook dat je een ruimte in huis hebt waar je ongestoord kunt werken. Maak desnoods afspraken met huisgenoten dat je op bepaalde momenten niet gestoord kunt worden.

Whitepaper

In deze whitepaper duiken we in een aantal onderzoeken, maar laten we ook onze collega’s aan het woord over hoe zij de maanden in lockdown hebben ervaren. Ook delen we tips en tricks. Want door onze kennis en ervaring te delen, komen we allemaal een stap verder. En daar gaan we voor.

Download hieronder onze gratis whitepaper.

Waar mogen we de whitepaper naartoe sturen?





 

Whitepaper Hybride Werken een concreet stappenplan

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.