12 juni 2017

De nadelen van ERP bedrijfssoftware in de Cloud

Eerder keken we al naar de voordelen van het werken met ERP bedrijfssoftware in de Cloud. We beloofden toen terug te komen met de nadelen van werken in de cloud en belofte maakt schuld…

Zoals u waarschijnlijk al gezien hebt, is dit geen lang artikel. Dat heeft een simpele reden: er zijn niet veel nadelen aan het werken met ERP bedrijfssoftware in de Cloud. Máár het zal maar net een doorslaggevende reden voor u zijn om uw ERP software lokaal te willen laten draaien… Dan bent u met deze blog mooi geholpen.

Internetverbinding

Over welke nadelen hebben we het? Het grootste nadeel van werken met ERP bedrijfssoftware in de Cloud is dat u niet de beschikking heeft over uw ERP-systeem als u geen internetverbinding heeft. Dat kan een drietal oorzaken hebben:

1. Uw eigen internetverbinding is instabiel. Dan heeft u sowieso werk aan de winkel. Gelukkig ligt dit binnen uw bereik om op te lossen. Kwestie van zorgen voor een goede internetverbinding. Niet geheel toevallig kunnen wij u daarbij helpen.

2. Een veel gehoorde angst is dat de lijn van het verdeelstation naar het pand wordt doorgestoken bijvoorbeeld bij werkzaamheden. Oplossing hiervoor kan een tweede internetverbinding zijn welke als “uitwijk” verbinding gebruikt kan worden (een zogenaamde fallback). U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een internetverbinding via de kabel naast uw glasvezelaansluiting. Ook dit is dus op te lossen.

3. Daarnaast kan het gebeuren dat de stroom in het datacenter waar uw ERP-systeem op draait, uitvalt. Dat heeft u niet zelf in de hand. Daarom moet uw ERP software op meerdere servers in verschillende datacenters in verschillende plaatsen draaien. Als de ene uitvalt, kunt u doorwerken op de andere. Dit gebeurt overigens volledig automatisch, u hoeft daar niets voor te doen. Vraag uw cloud provider daarom altijd naar hun garantie op beschikbaarheid.

De beschikbaarheid, of beter gezegd het niet beschikbaar zijn van uw ERP-systeem bij het ontbreken van een internetverbinding is eigenlijk het enige nadeel van het werken met ERP software in de Cloud. Maar zoals u net heeft gelezen is dat over het algemeen eenvoudig op te lossen.


Bij het ontbreken van een internetverbinding kunt u niet in uw ERP-systeem als deze in de Cloud staat. Geen paniek, dit is op te lossen.

Is uw data wel veilig in de Cloud?

In de vorige blog over de voordelen van ERP in de cloud hebben we dit al even kort aangehaald als voordeel, maar omdat we hier veel vragen over krijgen, benoemen we het hier ook nog even.

Om kort te gaan: ja, uw data staat veilig in de Cloud. Sterker nog, over het algemeen staat uw data veiliger in de Cloud dan wanneer u het lokaal op een server heeft staan.

Een Cloud platform, mits van een goede Cloud provider(!), heeft het nieuwste van het nieuwste op het gebied van beveiliging. Ze zijn altijd uitgerust met de laatste en beste firewalls, antivirussoftware, etcetera. En de datacenters zelf zijn daarnaast vaak nog zwaarder beveiligd dan Fort Knox, dus van insluipers heeft u ook niets te vrezen. Zowel digitaal als fysiek is de beveiliging van cloudservers beter dan dat u dat ooit zelf kunt wanneer u de ERP-software lokaal op een server heeft draaien.

TIP
Vraag uw Cloud partner in welk land hun datacenters fysiek staan. Zorg dat uw data in een datacenter in de Europese Unie wordt opgeslagen, dan valt u altijd onder de Europese wet- en regelgeving.

Twijfel

Twijfelt u nog over een Cloud-based ERP systeem of een traditioneel lokaal systeem? Neem dan contact met ons op. Onze ERP-experts beantwoorden uw vragen graag en helpen u met het nemen van de juiste beslissing.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.