Terug naar het overzicht
Cloud

Overstappen naar de cloud? Hier moet je aan denken

Mark Krol
Mark Krol
Geplaatst op 22 februari 2021

De cloud is ‘hot’. Volgens het CBS maakte in 2018 bijna de helft van de Nederlandse bedrijven gebruik van clouddiensten. Dat is 14 procent meer dan in 2016. Toch zijn er nog heel wat bedrijven die gebruik maken van lokale, zogenaamde on-premise, oplossingen of een remotedesktop-oplossing. In deze blog vertel ik u waarom de overstap naar de cloud het overwegen waard is en waar moet je op letten?

Van stampende desktop naar inloggen op afstand

Ooit stonden er in veel kantoren grote desktopcomputers onder bureaus te stampen. Daarop draaiden allerlei softwarepakketten, die handmatig geüpdate moesten worden, met alle risico’s en nadelen van dien. Later gingen veel organisaties gebruikmaken van een fysieke server die binnen hun eigen muren stond. Deze on-premise-oplossing werd ingezet voor verschillende doeleinden: als fileserver voor bestandsopslag, als printserver om printers centraal te beheren, als mailserver, als server voor bijvoorbeeld ERP-pakketten zoals Navision, maar ook voor het draaien van bijvoorbeeld zelf ontwikkelde software.

cloud

In het verleden zijn veel bedrijven overgestapt op remotedesktopservices (RDS), waarbij meerdere medewerkers kunnen inloggen op een gecentraliseerde omgeving: de remote desktop. Na inloggen heeft de gebruiker toegang tot zijn eigen bureaublad, bestanden en programma’s. De werkplek bestaat uit een Windows bureaublad (desktop) die dus niet op de lokale computer is geïnstalleerd, maar op een externe server (remote): de Remote Desktop. Hierdoor wordt het beheer vereenvoudigd: het updaten van software hoeft nog maar op één plek te gebeuren. Bovendien wordt het hierdoor mogelijk om beter van afstand te werken.

Nadelen

On-premiseoplossingen worden nog steeds veel gebruikt. Daar kleven echter een aantal nadelen aan. Zo moet de benodigde hardware worden aangeschaft, en dan heb ik het niet alleen over het serverlandschap, maar ook om omringende voorzieningen, zoals koelsystemen en uitgebreide noodstroom- en back-up-voorzieningen. Die hardware moet niet alleen worden aangeschaft, maar ook worden onderhouden, en na een jaar of vijf tot tien moet het weer vervangen worden. Dat vraagt om een flinke investering.

Ook aan RDS kleven nog wel wat nadelen. Zo biedt het geen goede ondersteuning van Office 365. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om met Microsoft Teams te bellen met audio of video. Dat is in een tijd waarin het gebruik van Teams explosief is toegenomen toch een nadeel. Dan krijg je houtje-touwtjeoplossingen, waarbij mensen desktops en laptops in gaan zetten waar Teams lokaal is geïnstalleerd, en waarop dan geswitcht wordt tussen de lokale installatie van Microsoft Teams en de remote desktop voor andere activiteiten. Op deze pagina bespreken we nog wat nadelen van RDS.

Er is niet één cloudoplossing

Door de overstap te maken naar de cloud zijn deze nadelen verleden tijd. Maar wat is eigenlijk ‘de cloud’? Er is niet één cloudoplossing, maar een diversiteit aan mogelijkheden. Zo kun je je hele IT-infrastructuur overzetten naar de private cloud. Hierdoor hoef je geen hardware meer in eigen beheer te hebben – dat faciliteert immers de cloudprovider –, maar betaal je per gebruiker per maand. Hierdoor verschuiven je kosten van kapitaalinvesteringen (CAPEX) naar operationele kosten (OPEX). Eenmalige investeringen zijn daarmee verleden tijd en je hebt helder inzicht in je maandelijkse kosten

Heb je vestigingen die geen toegang hebben tot een snelle internetverbinding, dan is het slim om bepaalde softwareoplossingen lokaal te houden of te kiezen voor een hybride oplossing, waarbij je on-premise combineert met de cloud. Dan heb je nog de moderne werkplek, waarbij mensen werken met hun eigen device waarop Office-producten zijn geïnstalleerd in combinatie met Microsoft 365-clouddiensten zoals Teams, OneDrive en SharePoint. Tenslotte kun je ook kiezen voor Windows Virtual Desktop, een uitgebreide, cloud-gebaseerde virtualisatiedienst van Microsoft voor desktops en applicaties. Dit kun je eventueel nog combineren met virtuele cloudservers.

Werkplekken als dienst

Het afnemen van werkplekken als een dienst, zorgt voor continuïteit en flexibiliteit, maar betekent ook dat je kosten veel voorspelbaarder zijn. Bovendien krijgt de eindgebruiker voor dat maandelijkse bedrag een veel betere ervaring en meer functionaliteiten en beveiligingsopties. Zo kun je van alle functionaliteiten van Microsoft Teams gebruik maken, en zijn alle functionaliteiten van Office 365 mooi geïntegreerd, waarvandaan je ook werkt. En heb je tijdelijk meer – of minder – medewerkers? Een oplossing als Windows Virtual Desktop groeit en krimpt heel eenvoudig met je mee, met de spreekwoordelijke druk op de knop, zonder dat daar nieuwe hardware voor aangeschaft moet worden.

Geen one size fits all

Het mag duidelijk zijn: er is geen ‘one size fits all’-oplossing. Dat is waar onze expertise om de hoek komt kijken. Soms vragen de omstandigheden om een hybride oplossing. Als je nog te maken hebt met legacy-applicaties vraagt dat om weer een andere creatieve oplossing, maar ook dan is de overstap naar de cloud goed mogelijk. Wat voor jouw bedrijf de perfecte oplossing is, hangt helemaal af van jouw situatie. Voor Arjan de Jong van Vigere regelden we in vijf weken tijd een overstap van een RDS-omgeving naar een infrastructuur die volledig in de cloud draait. Een overstap op het Moderne Werken met Microsoft 365. Maar misschien is er voor uw onderneming een andere oplossing die beter past. Wij denken graag met u mee.

Meer weten?

Wil je ook de volgende stap zetten in de digitale transformatie van jouw bedrijf, om zo de toekomstbestendigheid, het succes en de vitaliteit van jouw organisatie te borgen? Neem dan contact met ons op. Schroom niet!

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.