De 5 voordelen van ERP in de cloud
13 december 2016

De 5 voordelen van ERP in de Cloud

Meer en meer ERP bedrijfssoftware is beschikbaar in de Cloud, zo ook Microsoft Dynamics NAV (voorheen Navision). Speciaal voor de bedrijven waarbij hun ERP bedrijfssoftware op een server op locatie (on premise) is geïnstalleerd of die overwegen om het aan te schaffen: 5 voordelen van ERP in de Cloud.

1. Lage investeringskosten

De aanschaf van ERP bedrijfssoftware is een grote investering. Zeker voor u als MKB-ondernemer zijn die hoge kosten vaak een barrière de stap te nemen. Bij Software as a Service (SaaS) is er geen extra hardware nodig en worden er maandelijks abonnementskosten betaald. Dit verlaagt de investeringskosten enorm.

Daarnaast is het voor u aantrekkelijk dat het de (abonnements)kosten voor het gebruik van de software van te voren inzichtelijk heeft. Hierdoor kunt u makkelijker begrotingen maken en vindt er betere spreiding van kosten plaats. Daarnaast kunt u deze kosten opvoeren als operationele kosten in plaats van investeringskosten en dat is weer positief ten aanzien van uw cashflow.

2. Minder risico

Het werken met ERP bedrijfssoftware in de Cloud geeft u maximale flexibiliteit. De abonnementskosten worden berekend per maand per gebruiker. Heeft u (tijdelijk) meer of minder gebruikers? Dan past u het aantal gebruikers gemakkelijk aan. Zo vermijdt u risico’s en voorkomt u uitgaven voor ongebruikte licenties. U betaalt naar gebruik. Wel zo voordelig en eerlijk.

3. Focus

Door de software als een service af te nemen, heeft u minder personeel met IT kennis nodig. Technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat het bijna een dagtaak is om alles bij te houden. Vrijwel onmogelijk wanneer het niet uw core business is. Door dit bij uw IT/ERP-partner te leggen kunt u zich volledig richten op uw klanten en uw onderneming.

4. Up-to-date

Door het gebruik van Microsoft Dynamics NAV in de Cloud bent u altijd verzekerd van de laatste versie van het pakket. Maar wel wanneer het u uitkomt. Want bij een Cloud oplossing betekent dat in veel gevallen dat u meeloopt in de pas, maar het doorvoeren van een update in NAV gaat niet automatisch zoals bij bijvoorbeeld Office 365. Het kan zijn dat het even niet uitkomt bijvoorbeeld in een hoogseizoen of tijdens drukte. Een update kan gelijk doorgevoerd worden, maar het kan ook handig zijn deze even uit te stellen De keuze is aan u. Kwestie van even afstemmen met u IT/ERP-partner.

5. Veiliger

Is uw data beter beschermd in de Cloud? Jazeker! Cloud providers maken gebruik van de laatste technologieën, firewalls, anti-virus enzovoorts. Ook zijn de datacenters, de panden zelf, zwaar beveiligd. Ondanks dat veel ondernemers vanwege beveiligingsissues drempelvrees hebben om hun data in de Cloud te zetten, is dit onterecht. In de Cloud is uw data beter beveiligd (mits in een private cloud) dan wanneer u deze op een server op locatie heeft staan.

Nadelen

Is het allemaal het Walhalla dan? Nee, er zijn zeker ook een aantal nadelen te benoemen. Daarover meer in de volgende blog.

Naschrift: “de volgende blog” is inmiddels ook gepubliceerd. Deze leest u hier.