Terug naar het overzicht
Cloud

Werken in de cloud - wat is dat eigenlijk?

Een mailtje sturen via Gmail of Outlook, het streamen van een serie op Netflix of een afspeellijst samenstellen op Spotify – het wordt achter de schermen allemaal mogelijk gemaakt door cloud computing. Toch is voor veel mensen de cloud nog een vaag begrip, iets dat te maken heeft met internet en dat ergens boven hun hoofd hangt. Maar wat is cloud computing eigenlijk? 

Inhoud

In deze blog wordt eerst ingegaan op wat cloud computing eigenlijk is. Vervolgens worden verschillende voordelen van werken in de cloud benoemd. Het verschil tussen de verschillende soorten cloud vormen – public, private en hybride cloud – wordt toegelicht. Ook laat deze blog zien welke soorten clouddiensten er bestaan, namelijk IaaS, PaaS en SaaS en wat deze inhouden.

Schema cloud computing

Wat is cloud computing?

Er zijn ontzettend veel verschillende definities van cloud computing. Het NIST (National Insitute for Standards and Technologies) biedt de volgende definitie:

Een architectuur die eenvoudig on-demand toegang geeft aan een pool van gedeelde en configureerbare computing resources. Deze middelen kunnen snel beschikbaar worden gemaakt en vrijgegeven met een minimale management inspanning of interactie van de provider”.

Heel simpel gezegd: cloud computing is computercapaciteit inhuren bij een provider die via een internetverbinding beschikbaar wordt gesteld. Hier vallen opslag, software, analyses, servers en netwerken onder. In plaats van dat alles in een serverruimte in uw eigen bedrijf staat, bevindt het zich in een enorm datacentrum van uw provider en is het ‘via de lucht’ voor u beschikbaar.

Bedrijven moeten doen waar ze het beste in zijn, door cloud computing kunnen ze zich daarop focussen en wordt het werken in organisaties makkelijker. De aankoop, ondersteuning en het onderhoud van computerresources worden door cloudaanbieders geleverd als dienst. Organisaties hoeven zich zo niet te richten op het beheren van computerfaciliteiten en kunnen hun energie, tijd en middelen meer richten op hun strategische doelstellingen.

Kantoor - werken in de cloud

Aanbod

In principe huurt u bij cloud computing resources, inclusief opslagruimte en processors. Meestal hoeft u geen vast bedrag te betalen, maar betaalt u alleen voor de clouddiensten die u gebruikt. Elk bedrijf is uniek en heeft andere behoeften. Om aan die behoeften te voldoen, bieden cloud computing leveranciers een breed scala aan diensten aan.

Bedrijven die deze diensten aanbieden worden aangeduid als cloudproviders. Enkele voorbeelden hiervan zijn Amazon, Google en Microsoft. De cloudaanbieder zorgt voor de fysieke hardware die nodig is om het werk uit te voeren en om het up-to-date te houden. De aangeboden computerdiensten variëren per cloudaanbieder, maar meestal omvatten ze:

  • on demand service
  • snelle elasticiteit
  • afgemeten dienstverlening
  • breed beschikbare netwerktoegang
  • gedeelde resources

Wanneer u gebruik maakt van cloud-gebaseerde gegevensopslag kunt u schalen om aan uw behoeften te voldoen. Wanneer er meer ruimte nodig is om bijvoorbeeld videoclips op te slaan, kan tegen betaling de beschikbare ruimte worden uitgebreid. In sommige gevallen kan de opslagruimte zelfs automatisch worden uitgebreid en ingekrompen, zodat er alleen wordt betaald voor hetgeen nodig is.

WSB Solutions is Microsoft partner en daarom worden er in deze blog veel voorbeelden gebruikt van en over Microsoft diensten.

Voordelen van cloud computing

Waarom zou u kiezen voor werken in de cloud? Hieronder volgen enkele redenen waarom u zich tot cloud computing diensten moet wenden. Cloud computing is:

  1. Voordelig
  2. Wereldwijd beschikbaar
  3. Efficiënt
  4. Veilig
  5. Schaalbaar, elastisch en flexibel
  6. Productief
  7. Betrouwbaar

Voordeel 1: Voordelig

Werken in de cloud is voordeliger, want er hoeft niet in kapitaal te worden geïnvesteerd, zoals hard- en software. Doordat er geen datacenters op locatie zijn is er niet langer 24 uur per dag elektriciteit nodig voor stroom en de koeling van de servers. Ook is er geen IT-beheerder nodig voor het onderhoud van de infrastructuur. Het werken in de cloud is kostenefficiënt:

  • u heeft geen voorafgaande kosten voor de infrastructuur
  • dure infrastructuur hoeft u niet aan te schaffen, te beheren en te onderhouden
  • u betaalt niet langer voor resources die u misschien niet volledig gebruikt
  • alleen wanneer het nodig is, betaalt u voor extra middelen

Voordeel 2: Wereldwijd beschikbaar

Informatie in de cloud kan moeiteloos en efficiënt worden gedeeld vanaf een apparaat met internetverbinding. Zo kunt u altijd en overal beschikbaar zijn, wat leidt tot betere relaties met klanten en personeel en een verhoogde productiviteit. Het enige wat u hoeft te doen is in te loggen op het netwerk en zo kunt u dus overal waar internetverbinding is werken.

Voordeel 3: Efficiënt

De grootste cloud computing diensten draaien op beveiligde datacenters in een wereldwijd netwerk. De providers upgraden regelmatig naar de nieuwste, snelste en beste computer hardware. Wat dus veel efficiënter is dan een enkel bedrijfsdatacenter, waarbij u dit zelf zou moeten regelen.

Voordeel 4: Veilig

Veel cloud aanbieders hebben een breed scala aan beleidsregels, controles en technologieën die de beveiligingspositie van uw bedrijf in het algemeen versterken. Hierdoor zijn gegevens, apps en infrastructuur beschermd tegen potentiële bedreigingen. Cloud-platformen hebben verschillende lagen van beveiliging, zoals communicatie- en data-encryptie, spam- en virusfiltering en bewaakte anti-virusscanners. Deze digitale beveiliging maakt verbinding met uw systemen en gegevens via het netwerk. Daarnaast is er fysieke beveiliging bij de datacenters waar 24/7 gemonitord wordt en er maar een beperkt aantal mensen toegang heeft tot de gebouwen en serverracks.

Veilig werken in de cloud

Voordeel 5: Schaalbaar, elastisch en flexibel

Heeft u meer of minder opslagruimte nodig? Dan kunnen enorme hoeveelheden computermiddelen in enkele minuten, met slechts een paar muisklikken, beschikbaar worden gesteld. Cloud computing diensten worden door providers op commando aangeboden. Dit zorgt voor flexibiliteit binnen een bedrijf en neemt de druk van de capaciteitsplanning weg. Het schalen kan handmatig of automatisch worden uitgevoerd op basis van bepaalde triggers.

Met cloud computing kan worden geschaald, zowel verticaal als horizontaal, afhankelijk van uw behoefte. Wat is het verschil tussen deze twee?

  • Verticale schaalbaarheid is het toevoegen of verminderen van resources om de kracht van de bestaande servers te vergroten of te verkleinen. Het toevoegen van meer CPU’s (Central Processing Units) of meer geheugen, om grotere gegevensverzameling mogelijk te maken, zijn voorbeelden hiervan. Wanneer er minder nodig is kunnen deze specifieke resources ook worden weggenomen, wat zorgt voor lagere kosten.
  • Horizontale schaalbaarheid, oftewel scaling out, is het toevoegen of verminderen van servers die samen functioneren als eenheid. Wanneer een cluster meer middelen nodig heeft om de prestaties te verbeteren en een hoge beschikbaarheid te bieden, kan een beheerder meer servers aan het cluster toevoegen. Andersom kan bij een lagere behoefte ook het aantal servers worden verminderd.

Voordeel 6: Productief

Een datacenter binnen uw eigen bedrijf vereist vaak een ingewikkelde hardware setup, softwarepatching en andere tijdrovende IT-managementklussen. Cloud computing maakt veel van deze taken overbodig waardoor IT-teams tijd kunnen besteden aan het bereiken van belangrijke bedrijfsdoelen.

Voordeel 7: Betrouwbaar

Door gebruik te maken van cloud computing worden gegevensback-up, disaster recovery en bedrijfscontinuïteit eenvoudiger en goedkoper omdat gegevens worden beveiligd op het netwerk van de cloudaanbieder. Het kan zijn dat de hardware van de cloud uitvalt door eventuele problemen. Echter, wanneer dit gebeurt zal er automatisch een andere server in werking worden gesteld, omdat meerdere servers met elkaar in verbinding staan.

Doet u dan afstand van uw gegevens als u ze opslaat in de cloud?

Nee. U bent eigenaar van uw gegevens, zelfs als deze zich in een datacenter bevinden. Microsoft gebruikt alleen uw gegevens en die van uw klanten om de overeengekomen diensten te leveren, en voor doeleinden die passen bij het leveren van die diensten. Microsoft deelt uw gegevens niet met door adverteerders gesteunde diensten en gebruikt ze ook niet voor marketing of reclame. Als u de dienst verlaat, neemt Microsoft de nodige stappen om ervoor te zorgen dat uw gegevens eigendom blijven. Met andere woorden, uw gegevens zijn beveiligd tijdens het transport tussen de gebruikersapparaten en de datacenters.

Cloud vormen

Wanneer u kiest voor de cloud, zijn er verschillende vormen van infrastructuur:

  1. Public cloud
  2. Private cloud
  3. Hybride cloud

1. Public cloud

Bij een public cloud zijn alle hardware, software en andere ondersteunende infrastructuur eigendom van en worden beheerd door de cloudaanbieder. Een externe cloud-dienstverlener levert computerresources, zoals servers en opslag, via het internet. Google cloud platform, AWS en Microsoft Azure zijn voorbeelden van public cloudproviders. Wanneer een bedrijf hier gebruik van maakt, heeft het toegang tot deze diensten en het account kan worden beheerd via een webbrowser.

De public cloud is het meest voorkomende implementatiemodel. Als bedrijf hoeft u geen lokale hardware te beheren of te beschermen. Alles draait op de hardware van de cloudaanbieder. Extra kosten kunnen worden bespaard door het delen van computerresources met andere cloud gebruikers.

De voordelen van de public cloud zijn:
✔ Hoge schaalbaarheid, dit houdt in dat wanneer het nodig is om op te schalen, u niet een nieuwe server hoeft te kopen
✔ Pay-as-you-use, u betaalt alleen wat u gebruikt
✔ De cloudaanbieder is verantwoordelijk voor het onderhoud en de updates van de hardware
✔ Om ervoor te zorgen dat de werklast veilig, betrouwbaar en beschikbaar is, kunt u gebruik maken van de vaardigheden en expertise van de cloudaanbieder

De public cloud heeft ook een aantal nadelen:
X Er kan niet altijd worden voldaan aan specifieke beveiligingseisen
X Public cloud kan niet altijd voldoen aan verheidsbeleid, wettelijke vereisten of industrienormen
X De hardware of diensten zijn niet in uw bezit en kunnen dus niet worden beheerd zoals u dit wilt
X Unieke zakelijke vereisten kunnen moeilijk te vervullen zijn

Wat is werken in de cloud - laptop

2. Private cloud

In een private cloud worden diensten en infrastructuur behouden en onderhouden op een privénetwerk. Deze cloud wordt slechts door één bedrijf gebruikt en kan zich bevinden in het datacenter van het bedrijf zelf. Ook komt het voor dat de private cloud wordt gehost door een derde partij.

In de private cloud wordt een cloudomgeving gecreëerd die een simulatie biedt van een public cloud aan de gebruikers. Als bedrijf blijft u verantwoordelijk voor de aanschaf en het onderhoud van de hard- en softwarediensten.

Voordelen van de private cloud:
✔ Het systeem kan op elk gewenst moment en op elke manier worden aangepast naar uw wensen
✔ De controle en verantwoordelijkheid over de beveiliging is in handen van het bedrijf
✔ Deze vorm van cloud computing kan voldoen aan strenge beveiligings-, wettelijke- of regelgevingseisen

Een aantal nadelen van werken in een private cloud:
X Het opzetten van een soortgelijke cloud brengt opstartkosten met zich mee en er moet hardware worden aangeschaft voor de opstart en het onderhoud;
X Het bezit van de apparatuur beperkt de mogelijkheid tot schalen, omdat hiervoor nieuwe hardware moet worden gekocht en geïnstalleerd;
X Het vereist hoge IT-vaardigheden en -expertise.

Wat is werken in de cloud

3. Hybride cloud

De hybride cloud is een vorm die de public en private cloud combineert. Deze vorm van cloud computing is nuttig wanneer u specifieke data heeft die niet in de cloud kan worden gezet om bepaalde redenen. Bijvoorbeeld medische gegevens die juridisch gezien niet openbaar kunnen worden gemaakt en in een privé datacenter moeten worden bewaard. Ook kunnen er verschillende applicaties zijn die op oude hardware draaien en niet geüpdatet kunnen worden. In deze gevallen is het mogelijk het oude systeem lokaal draaiend te houden en daarnaast een aansluiting te maken op de public cloud voor autorisatie of opslag.

De hybride cloud heeft een aantal voordelen:
✔ Systemen die gebruik maken van verouderde hardware of besturingssystemen kunnen draaiend en toegankelijk worden gehouden
✔ Er kan zelf worden bepaald wat er lokaal wordt gehouden en wat in de cloud wordt opgeslagen
✔ Er kan worden geprofiteerd van de schaalvoordelen van de public cloud en deze aanvullen met eigen apparatuur waar nodig
✔ De data waarbij de omgeving volledig onder controle moet worden gehouden kunt u opslaan op eigen apparatuur om zo te voldoen aan beveiligings- of regelgevingseisen

Nadelen van het gebruiken van een hybride cloud:
X Het brengt enige kosten met zich mee bij het selecteren van meerder implementatiemodellen
X Het kan ingewikkeld zijn om een hybride cloud op te zetten en te beheren

Soorten clouddiensten

Niet alle wolken zijn hetzelfde en dat geldt ook voor de cloud. Niet elk type cloud computing is voor iedereen geschikt. Dit wordt al zichtbaar bij de public, private en hybride cloud, maar dit geldt ook voor de verschillende diensten die de cloud kan leveren. De drie clouddiensten die hieronder worden besproken zijn:

  1. Infrastructuur as a Service (IaaS)
  2. Platform as a Service (PaaS)
  3. Software as a Service (SaaS)
We leggen hieronder het verschil tussen IaaS, PaaS en SaaS uit aan de hand van een auto. IaaS is als het leasen van een auto: u rijdt er zelf in, betaalt voor de benzine en de kleur en functies van de auto zijn belangrijk. Bij PaaS is het meer als het huren van een auto: u rijdt er zelf in, betaalt voor de benzine, maar de kleur en de functies maken eigenlijk niet zoveel uit. SaaS is meer als het nemen van een taxi, waarbij u dus niet zelf rijdt en ook niet betaalt voor de benzine, eigenlijk wordt alles voor u gedaan.

Voor meer uitleg staan hieronder de drie clouddiensten uitgebreider beschreven.

1. IaaS (Infrastructure as a Service)

IaaS is de meest flexibele variant van clouddiensten, waarbij de gebruiker volledige controle heeft over de hardware waarop de applicatie draait. Hieronder vallen netwerken, opslag, besturingssystemen, IT-infrastructuurservers en virtuele machines. Door gebruik te maken van IaaS wordt de hardware gehuurd in plaats van gekocht. Er is een instant computerinfrastructuur die via het internet wordt beheerd en geleverd, voorbeelden hiervan zijn Microsoft Azure en Amazon Elastic Cloud 2.

Wanneer wordt IaaS gebruikt?

  • Bij het migreren van de werklast. De faciliteiten van Infrastructuur als Dienst worden over het algemeen op dezelfde manier beheerd als infrastructuur bij bedrijven. Zo wordt er een eenvoudige manier van migreren gecreëerd voor het verplaatsen van bestaande applicaties naar de cloud.
  • Bij test en ontwikkeling. Om nieuwe applicaties sneller op de markt te brengen kunnen in de cloud, met Infrastructuur als dienst, test- en ontwikkelingsomgevingen worden opgezet. IaaS maakt schaalvergrotingen van ontwikkel- en testomgevingen voordelig en snel.
  • Voor opslag, back-up en herstel. Met IaaS worden kapitaaluitgaven en de complexiteit van het beheer van de opslag vermeden. Om dit te beheren, te beveiligen en te voldoen aan de wettelijke eisen is deskundig personeel nodig. IaaS is voor het beheer van gestaag groeiende behoefte aan opslagruimte nuttig. Ook de planning en het beheer van back-up en recovery-systemen wordt vereenvoudigd door IaaS.

Bij IaaS is er een gedeelde verantwoordelijkheid om te zorgen dat een dienst operationeel is. De cloud-afnemer is verantwoordelijk voor het correct configureren, beschikbaar stellen van de dienst naar klanten toe en het up-to-date houden ervan. De cloudaanbieder is verantwoordelijk voor het correct functioneren van de cloud infrastructuur. Deze situatie wordt ook wel het model van de gedeelde verantwoordelijkheid genoemd.

2. PaaS (Platform as a Service)

Het doel van PaaS is hulp bieden bij het snel creëren van een applicatie zonder dat de onderliggende infrastructuren hoeven te worden beheerd. Hierdoor ontstaat een omgeving waar softwareapplicaties relatief gemakkelijk kunnen worden gebouwd, getest en geïmplementeerd. Bij het instaleren van een webapplicatie met PaaS hoeft de gebruiker geen besturingssysteem, webserver of systeemupdates te installeren. Google AppEngine is een voorbeeld van PaaS.

Waarom wordt PaaS gebruikt?

  • PaaS biedt een basis waarop ontwikkelaars kunnen voortbouwen om cloud-gebaseerde applicaties te ontwikkelen of aan te passen. Het bevat cloudfuncties zoals hoge beschikbaarheid, schaalbaarheid en mogelijkheden die de hoeveelheid codering voor ontwikkelaars kunnen verminderen.
  • Tools die bij PaaS worden geleverd stellen organisaties in staat om gegevens te analyseren en te verzamelen. Ze kunnen inzichten en patronen vaststellen en resultaten voorspellen. Dit helpt bij het verbeteren van zakelijke beslissingen zoals productontwerp, investeringsrendement en prognoses.
  • Bij PaaS wordt gebruik gemaakt van serverloos computing, wat zich richt op het bouwen van app-functionaliteit zonder voortdurend de server en bijhorende infrastructuur te beheren. De cloudprovider zorgt voor de setup, capaciteitsplanning en serverbeheer. Hierbij gebruikt de afnemer alleen resources wanneer een specifieke functie of trigger optreedt.
Platform as a Service maakt gebruik van alle virtuele resources van IaaS en verstopt deze vervolgens, zodat de gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken over het managen ervan. PaaS is een complete ontwikkel- en implementatieomgeving in de cloud, met middelen die een bedrijf in staat stelt van alles te leveren zoals eenvoudige apps of geavanceerde bedrijfsapplicaties.

3. SaaS (Software as a Service)

Bij SaaS wordt software centraal beheerd voor de eindgebruiker. Hierbij wordt één versie van de applicatie gebruikt voor alle klanten aan de hand van een licentie met een maandelijks of jaarlijks abonnement. Bekende voorbeelden hiervan zijn het Office 365 pakket en SalesForce. Ook Business Central, een alles-in-één oplossing voor bedrijven, is een vorm van SaaS.

Met Microsoft Dynamics 365 Business Central kunt u:

  • verkoop, financiën, magazijn / voorraadbeheer koppelen
  • bedrijfsprocessen stroomlijnen
  • sneller reageren op vragen van klanten
  • processen en data inzichtelijker maken en zo betere beslissingen nemen

Verantwoordelijkheden van het management

De onderstaande illustratie toont een lijst van resources die worden beheerd door het bedrijf of door de cloudprovider in elke categorie van clouddiensten.

\De verschillende clouddiensten kunnen worden gecombineerd op basis van uw behoeften. Zo kunt u Office 365 (SaaS) gebruiken op de computers van uw bedrijf. In Azure kunt u uw virtuele machines (IaaS) hosten en de Azure SQL Database (PaaS) gebruiken om uw gegevens op te slaan. Doordat de cloud flexibel is kunt u de combinatie gebruiken die u het maximale resultaat oplevert.

Overstappen naar de cloud

De Cloudproviders zijn verantwoordelijk voor de beveiliging en veiligheid van uw gegevens. Doordat bedrijven overschakelen van eigen technologische infrastructuur naar cloud computing, worden juridische professionals geconfronteerd met vragen zoals:

  • Kunnen we in onze branche overstappen naar de cloud?
  • Is het in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving?
  • Over welke beveiligingsstandaarden in de sector moeten we nadenken?
  • Waar moeten we op letten in ons contract voor clouddiensten?

Dit zijn een aantal vragen waar u goed over moet nadenken voordat u een beslissing neemt.

4 basisprincipes van Microsoft

Microsoft heeft middelen ontwikkeld met betrekking tot de belangrijkste overwegingen op het gebied van regelgeving bij cloud computing. Met behulp van deze middelen is er een vertrouwde cloud gebouwd die rust op vier basisprincipes:

  • Beveiliging: De bescherming tegen externe cyberbedreigingen. De uitgebreide beveiligingsaanpak van Microsoft helpt gegevens te beschermen, waar ze zich ook bevinden: in een datacenter, op uw telefoon, op de desktop van een collega of op doorreis via het internet.
  • Privacy: Een bedrijf krijgt zelf de controle over de toegang tot de gegevens. Microsoft investeert veel in technologieontwikkeling om ervoor te zorgen dat uw privacy actief wordt beschermd. Microsoft biedt de nodige hulpmiddelen om de privacy en de administratieve aspecten van gegevens te controleren.
  • Compliance: Een enorme investering in het voldoen aan wereldwijde standaarden. Microsoft neemt nieuwe certificeringen aan en werkt samen met regelgevers en normalisatie-instituten om nieuwe regelgeving en standaarden te ontwikkelen die bijdragen aan het vergroten van de digitale privacy en veiligheid.
  • Transparantie: Duidelijk inzicht in het beleid en de procedures van Microsoft. Het bedrijf werkt aan het vergroten van zijn eigen transparantie en de transparantie van de industrie en de toezichthouders. Microsoft onderwerpt zich aan onderzoek door derden, publiceert rapporten met gedetailleerde overheidsverzoeken voor klantgegevens en stelt individuele klanten waar mogelijk op de hoogte.

Samenvatting

Cloud computing is gemakkelijke netwerktoegang tot computerdiensten– inclusief opslag, software, analyses, servers, netwerken en intelligentie – via het internet (de cloud).

Belangrijkste voordelen van werken in de cloud:

  • Schaalbaar ⇒ de cloud groeit mee met wat het bedrijf nodig heeft
  • Beschikbaar ⇒ waar en wanneer het nodig is, zolang er internet is
  • Voordelig ⇒ u betaalt alleen voor wat u gebruikt.

De cloud aanbieder is verantwoordelijk voor de fysieke hardware die nodig is om uw werk uit te voeren, en voor het up-to-date houden ervan. De aangeboden computerdiensten variëren per cloud aanbieder, maar meestal omvatten ze:

  • Rekenkracht
  • Opslag
  • Netwerken
  • Analytics

Microsoft biedt een op abonnementen gebaseerd model, zodat u toegang heeft tot Dynamics 365 via de cloud, zonder dat u verder hoeft te investeren in uw IT-netwerk hardware- en softwarelicenties.

Er zijn drie soorten clouddiensten die te combineren zijn met elkaar: Infrastructure as a Service, Platform as a Service en Software as a Service.

  • IaaS vereist het meeste gebruikersbeheer van alle cloud services. De gebruiker is verantwoordelijk voor het beheer van de besturingssystemen, gegevens en applicaties.
  • PaaS vereist minder gebruikersbeheer. De cloud aanbieder beheert de besturingssystemen en de gebruiker is verantwoordelijk voor de applicaties en gegevens die ze draaien en opslaan.
  • SaaS vereist het minste beheer. De cloud aanbieder is verantwoordelijk voor het beheer van alles, en de eindgebruiker gebruikt alleen de software.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.