4 tips voor een gebruiksvriendelijke webwinkel
Leon Oudijn
18 december 2017

4 tips voor een gebruiksvriendelijke webwinkel

Een (B2B)-webwinkel moet aan veel eisen voldoen. Een van de belangrijkste eisen is dat de webshop vriendelijk is in het gebruik. Maar waar te beginnen met uw eigen webwinkel? Doe uw voordeel met deze vier gratis tips voor uw webwinkel.

Gebruiksvriendelijkheid tip #1: personaliseer de service

Zakelijk betekent niet automatisch afstandelijk en formeel. Door de omgeving te personaliseren creëert u een persoonlijke service en voelt uw klant zich meer thuis. Dat doet u door bijvoorbeeld de complete orderhistorie beschikbaar te stellen en op basis hiervan automatisch relevante producten aan te bevelen. U kunt uw klanten tevens de mogelijkheid geven om tijdig en eenvoudig herhaalorders in te dienen. Daardoor werken u én de klant veel efficiënter.

Bent u daarnaast bekend met de omnichannel benadering? Dat is essentieel voor een goede personalisering. Hierbij gaat het erom dat de online en offline transacties zichtbaar zijn in één systeem. Ook de communicatie richting de klant is overal hetzelfde. Of dat nu via verkopers, e-mail, social media of de webwinkel zelf wordt verstrekt.

Webshop - lopende orders en orderhistorie

Voorbeeld: Mechangroep is een leverancier van tractoren en bijbehorende onderdelen. In hun webwinkel kunnen klanten zowel de lopende orders als de orderhistorie bekijken. Tevens kunnen ze hier desgewenst bedrijfsgegevens aanpassen.

Gebruiksvriendelijkheid tip #2: maak informatie 24/7 beschikbaar

Goede informatievoorziening is zeer belangrijk in de B2B-wereld. Alleen dan zijn uw klanten in staat om de juiste bestellingen te plaatsen. Daarnaast doet u er goed aan om uitgebreide productinformatie weer te geven zoals houdbaarheidsdata of technische informatie. Want een klant kan zich bijvoorbeeld afvragen of bepaalde reserveonderdelen wel op z’n machine of product passen. Door deze informatie 24/7 online beschikbaar te hebben wordt er eerder besteld door uw klant. Dat resulteert in minder werkdruk op de backoffice en een verbetering van de service.

U hoeft niet alleen aan een uitgebreide productomschrijving en -specificaties te denken. Denk ook eens aan blogposts, whitepapers, e-books, 360-graden foto’s en video’s.

Webshop - specificaties per product

Voorbeeld: Dit is een productpagina in de webshop van Locinox. De maatwerkleverancier van hekwerk geeft hier tal van specificaties per product aan.

Gebruiksvriendelijkheid tip #3: maak een eenvoudig te navigeren catalogus

Uw klanten willen in de regel geen webwinkel met veel functionaliteiten. Zij hebben meer baat bij een e-commerce platform waarin ze eenvoudig kunnen navigeren. Daarbij is een menustructuur met een logische indeling essentieel om een uitgebreide catalogus te doorzoeken, evenals een goed werkende zoekfunctionaliteit.

Met herhaalorders kunnen uw klanten tijdig en eenvoudig nieuwe bestellingen plaatsen. Nog een functionaliteit die het eenvoudig maakt, is dat relevante producten worden getoond. Dit biedt een uitgelezen kans voor cross- en upsell. Denk hierbij aan accessoires of alternatieven voor bepaalde producten. Dat alles wordt getoond zonder dat de klant er naar hoeft te zoeken.

Webshop - logische en duidelijke navigatiestructuur

Voorbeeld: Het duidelijke navigatiestructuur in de webshop van een toeleverancier in de glastuinbouw: Royal Brinkman.

Gebruiksvriendelijkheid tip #4: laat uw webwinkel uw merkwaarden versterken

Uw webwinkel moet u zien als een etalage in een online winkelstraat. Het is een marketinginstrument, dus zorg dat de functionaliteiten en het design van uw webwinkel goed bij uw bedrijf passen. Zet duidelijke productafbeeldingen in en gebruik in uw teksten taal die bij de rest van de communicatie-uitingen van uw organisatie past. Zorg er ook voor dat uw webwinkel responsive is. Dit betekent dat het ook iedere apparaat (desktop, tablet, smartphone) goed te bekijken is en alles goed werkt.

Webshop - ontwerp benadrukt merkwaarden

Voorbeeld: REV’IT! heeft een webshop waarvan het ontwerp de merkwaardes benadrukt.

Conclusie

Help uw klanten en verlaag de drempel om online in te kopen. Focus op het verbeteren van de gebruikerservaring. Dat kan door de webshop te personaliseren en de meest relevante informatie eenvoudig toegankelijk te maken. Zorg voor uitgebreide content die klanten 24/7 kunnen raadplegen. Zet uw webshop in voor het uitdragen van uw merkwaarden en zorg dat u het ontwerp helder en overzichtelijk maakt.