Directions EMEA 2019 podium
Ramon Sijmons
17 oktober 2019

Familie- en autonieuws op ERP-congres Directions EMEA

Afgelopen week vond in Wenen het jaarlijkse congres “Directions EMEA” plaats. WSB was hier met een klein team aanwezig om de ontwikkelingen in de branche te volgen. Dit heeft geleid tot familieberichten en autonieuws. Familie- en autonieuws van een ERP-congres, is dat wat?

1. Familiebericht: Over de doden niets dan goeds!

Een bekend Nederlands gezegde dat vaak gebruikt wordt bij gelegenheden die zeker geen reden zijn voor vreugde. Toch gebruik ik dit gezegde nu in een positieve zin. Wie is er overleden? De albekende Windows-client van Navision / Business Central. Sommigen van jullie werken hier al een kleine 2 decennia in. Ik neem jullie mee op een korte reis.

De geboorte, de DOS versie*:

DOS versie Navision
*Stiekem bestond hiervoor ook al een character-based versie van Navision. Maar die is in Nederland bijna niet gebruikt.

Deze werd al vrij snel opgevolgd door de moeder van alle Windows clients, Navision Financials. Hierbij hadden alle gebruikers hetzelfde menu:

Windows Client Navision Financials

Met Navision 4.0 werd het rolgebaseerde menu geïntroduceerd en konden gebruikers worden toegewezen aan menu’s:

Rolgebaseerd menu Navision 4

Daarna werd het rolcentrum met het de dasboardfuncties geïntroduceerd (Role Tailored Client). Nu speel ik een beetje vals, want de eerste versie hiervan was die van Navision 2009. WSB heeft deze nooit ingezet, en gewacht op een versie die praktisch inzetbaar was, die van Navision 2013 R2. Achteraf bleek dit de juiste keuze:

Rolcentrum Navision 2013 R2

Vorig jaar werd de naam van het pakket al gewijzigd van Dynamics NAV naar Business Central (BC). Dit wijzigt gelukkig niet ?. Wat wel wijzigt is het gebruik van de Windows client. Of beter gezegd: het niet meer gebruik van de Windows client. Toen we bij WSB de eerste berichten hierover ontvingen, hielden wij eerlijk gezegd ons hart vast. Er zijn wel al jarenlang verschillende andere clients beschikbaar: de Phone-client, de Tablet-client en de web-client. Deze voldeden voor gebruikers die incidenteel data invoeren prima, maar wanneer je veel invoer moet doen, bleken er toch te veel kleine ergernissen in te zitten om er lekker mee te werken. Maar nu is er dus een nieuw lid in de familie.

En we noemen hen…

De “modern client”! Wacht… Het woord “hen” is toch meervoud? Dat klopt! Of je nu de web client, of de tablet client etc. gebruikt, de opmaak en de mogelijkheden zijn nu gelijk. Vandaar dat deze meerling dezelfde naam heeft gekregen. Je krijgt nu dezelfde gebruikerservaring ongeacht de wijze waarop je Business Central opent:

Business Central dashboard

Alle clients worden nu onder een noemer samengevoegd: “de modern client”. In bovenstaande schermafbeelding gebruik ik een webbrowser om BC te openen. Er hoeft dus geen software meer lokaal op de PC geïnstalleerd te worden. Het grote voordeel hiervan is dat er ook geen updates meer uitgevoerd hoeven te worden op PC’s van gebruikers. Voorheen moest de client versie van gebruikers nog wel eens geüpdate worden. Bij sommige bedrijven werd dit door de eigen IT-afdeling gedaan en anders moest vaak iemand van WSB op locatie dit uitvoeren. Dit is nu dus niet meer nodig. Voordeel hiervan is dat de flexibiliteit omhoog gaat en de beheerskosten omlaag.

Is deze nieuwe generatie talentvol?

Ja, deze nieuwe generatie heeft de goede eigenschappen van alle voorgaande generaties geërfd. Met de introductie van de RTC kreeg de gebruiker de mogelijkheid om het uiterlijk en de invoervolgorde van het systeem af te stemmen op zijn behoeften. De generaties daarvoor waren erg goed voor de invoer van grote hoeveelheden data. Met deze nieuwe generatie, worden deze twee pluspunten gecombineerd. De gebruiker heeft optimale flexibiliteit en ook de invoer is nu een stuk sneller.

2. Autonieuws: Business Central = Tesla?

De nieuwe Modern Client is een mooi voorbeeld van de versnelling die met de introductie van Business Central afgelopen jaar is ingezet. Er wordt 2 keer per jaar een grote release uitgebracht en daardoor wordt er wat van de Microsoft partners (zoals WSB) verwacht. Achterover leunen en wachten tot het stof is neergedaald, is er niet meer bij. De ontwikkelingen gaan te snel. Hiervoor zijn er ook technische veranderingen nodig. De ontwikkeltaal van Business Central was erg krachtig, maar stamt nog uit de begindagen (meer dan 20 jaar). Deze taal vormde de motor van Business Central: net zoals een oude dieselauto van een bekend merk, makkelijk om te onderhouden en onverwoestbaar:

Met de nieuwe taal gaan we richting een heel ander model:

De aandrijving is nog steeds vrij eenvoudig, maar de onverwoestbare diesel is vervangen door de Tesla met een efficiënte elektromotor. De elektromotor is lang niet zo complex als moderne verbrandingsmotoren. De complexiteit zit hem met name in de communicatie met de buitenwereld. Talloze sensoren houden de toestand van de auto in de gaten en zorgen er voor dat de auto wordt teruggeroepen naar de garage nog voordat de eigenaar in de gaten heeft dat er mogelijk iets mis is met zijn auto. De Tesla wordt via “Over The Air Updates” voorzien van nieuwe functies, mogelijkheden en bugfixes. De gebruiker hoeft hier niets voor te doen. Wel heeft de gebruiker de mogelijkheid om extra functionaliteit aan te schaffen na aflevering van de auto zonder dat de auto daarvoor naar de garage moet (hallo Auto Pilot!). Daarnaast heeft Elon Musk plannen onthuld voor een Robotaxi netwerk, waarbij je de auto autonoom naar je toe komt rijden, wanneer je vervoer nodig hebt. Betalen voor het gebruik, in plaats van betalen voor het bezit dus.

En wat is nu de relatie tussen Tesla en Business Central?

Business Central beweegt de zelfde kant op als Tesla. Het vervangen van de programmeertaal is nodig om het pakket flexibeler te maken, waardoor updates sneller te verwerken zijn. Aanvullende functionaliteit kan straks in de App Source (internetwinkel) worden aangeboden en er is geen programmeur meer nodig om deze in de omgeving van een gebruiker te activeren. Voor de cloud versie is beiden al het geval. Artificial Intelligence en Machine Learning gaan steeds meer patronen herkennen in de data en de gebruikers hierop attenderen. Daarnaast zal betalen voor het gebruik ook steeds meer gemeengoed gaan worden. Dit is met name voor licenties al het geval. Maar bij aanvullende functionaliteiten zal dit ook steeds meer gaan gebeuren.

Refactoring

WSB is afgelopen jaar gelukkig al begonnen met de voorbereiding op deze ontwikkelingen. Bij de overgang naar Business Central hebben we de code niet klakkeloos geüpgrade, maar een refactoring gedaan (alles opnieuw tegen het licht gehouden en opnieuw ontwikkeld volgens de laatste standaarden). Dit heeft ons al voorbereid op het uitfaseren van de oude programmeertaal.

Apps

Daarnaast zijn we begonnen met het ontwikkelen van onze eerste apps, die wereldwijd beschikbaar zijn. Er zijn er nu 2 beschikbaar, er staan er 2 klaar voor publicatie en daarna pakken we ook weer door! Ook voor de integratie met de rest van het platform (Office, PowerApps en ICT) heeft WSB alle kennis in huis.

“Dat bedrijfje uit Hardinxveld-Giessendam”

Tijdens het congres hebben we gesproken met mensen uit alle lagen uit de Business Central wereld; partners, ISV’s (toeleveranciers) en Microsoft zelf. Hieruit bleek dat WSB er uitstekend voor staat in vergelijking met andere collega’s; we lopen niet voor de troepen uit, maar ook zeker niet achteraan. Ook kregen we waardering vanuit Microsoft; WSB was en van de drie genomineerden uit de regio EMEA voor de “Best Business Central Marketing Campaign”. Best gaaf, als dat bedrijfje uit Hardinxveld-Giessendam op een podium wordt gepresenteerd voor bijna 2500 specialisten uit meer dan 50 landen:

Best Business Central Marketing Campaign

Veel partners moeten nog beginnen aan de transitie en mogen zich af gaan vragen of ze wel op tijd klaar zijn. Net zoals er automerken zijn die mogelijk het tempo niet meer bij kunnen benen.

De toekomst zal het leren.

P.S. Ik rijd zelf nog altijd in een auto met een traditionele verbrandingsmotor ?

Meer weten over Directions EMEA, Business Central, onze apps, etcetera?

– Over Directions EMEA: Mail mij >>
– Over Business Central >>
– Over Apps >>
– Over “etcetera”: Mail mij >>