Microsoft Dynamics 365 - Marketing software voor het MKB
Edwin Combrink
16 april 2018

Dynamics 365 for Marketing: Ideaal voor het MKB

Afgelopen weken vertelden we u al meer over de "Spring 2018" release van Microsoft Dynamics 365. In de eerste blog van deze serie gaven we een samenvatting van het belangrijkste nieuws rond deze release. In de tweede blog vertelden we u al alles over de komst van Microsoft Dynamics 365 Business Central. In deze blog neem ik u graag mee naar Dynamics 365 for Marketing. De ideale software voor MKB-bedrijven die met marketing aan de slag willen. De nieuwe marketing automation tool van Microsoft beschikt over alle basisfunctionaliteiten die je als MKB'er nodig hebt en draait volledig in de cloud op het Dynamics 365-platform. Hierdoor is de applicatie volledig met Dynamics 365 for Sales (vroeger Dynamics CRM genoemd en waar we binnenkort ook een blog over zullen publiceren) en andere Office-producten geïntegreerd.

Bestaande gebruikers van Dynamics 365 for Sales hadden al beschikking over enkele marketingfunctionaliteiten en de mogelijkheid om e-mails via een koppeling met Mailchimp te versturen, maar dit was altijd erg beperkt. Met Dynamics 365 for Marketing komt er nu uitgebreide marketingfunctionaliteit binnen het bereik van het MKB, waaronder multi channel campagnes, behavior tracking, lead scoring, customer journeys, content creation, lead management, event management, online surveys en marketing insights.

Ontwerp aantrekkelijke en effectieve e-mails voor marketingcampagnes

E-mail is een belangrijk onderdeel bij de meeste online marketing campagnes. De Marketing email designer helpt u in een handomdraai aantrekkelijke e-mailberichten te maken op basis van eenvoudig aanpasbare templates. Liever met HTML-codes aan de slag? Ook dat is geen probleem met de HTML code editor. Ook voor het analyseren van de resultaten van uw e-mailberichten zijn functies beschikbaar; met de heatmap, location map en de e-mailresultaten zie je snel zien waar mensen in de mail klikken, welke links en berichten goed converteren en waar u dus nog verder kunt optimaliseren om uw doelstellingen te halen.

Dynamics 365 for Marketing - designer email

Maak eigen landingspagina’s en koppel data uit formulieren

Ontwerp en publiceer professionele landingspagina’s voor uw website met ingebouwde formulieren. Websitebezoekers die zo’n formulier invullen, worden direct als contact of lead in de Dynamics database opgeslagen. U hoeft ze dus niet meer zelf handmatig in te voeren. Houd ook precies bij welke pagina’s of marketingmaterialen goed presteren en optimaliseer waar nodig. Laat contacten zelf hun voorkeuren voor specifieke nieuwsbrieven beheren en voldoe daarmee aan de richtlijnen van de AVG.

Dynamics 365 for Marketing - designer pages

Automatiseer campagnes met Customer journeys

De “customer journey”, de stappen die een potentiële klant aflegt voordat hij tot koop overgaat, is een bekend begrip binnen de marketingwereld. In Dynamics 365 for Marketing is het nu mogelijk om customer journeys te maken, bij te houden in welke stap van hun reis iedere prospect zich bevindt en daarmee precies de juiste content op het juiste moment aan te bieden.

Met de customer journey designer stelt u eenvoudig uw marketing automation flow samen van begin- tot eindpunt. Met de drag & drop functie sleept u gemakkelijk alle elementen zoals mails, landingspagina’s, opvolgtaken en marketinglijsten over het canvas en zet ze op de juiste plaats. Door alle elementen met elkaar te verbinden krijgt u een goedlopende flow om geautomatiseerd communicatie te kunnen verzenden, acties vast te leggen, taken aan te maken en toe te wijzen. Ook is goed zichtbaar hoeveel en welke contacten zich waar in de customer journey bevinden.

Dynamics 365 for Marketing - customer journey

Marketing events en webinars organiseren en de resultaten meten

Evenementen en webinars worden vaak als marketinginstrument ingezet. Het is echter lastig om alle data en resultaten goed georganiseerd en overzichtelijk vast te leggen. De Dynamics Event management functionaliteit biedt uitkomst. U begint met het plannen van het event, het opstellen van de agenda, boeken van de locatie, vastleggen van sprekers, etc. Daarna publiceert u uw event op de speciale Event Portal waar bezoekers kunnen lezen wat het event inhoudt, zich online kunnen registreren en eventueel aangeven welke sessies ze willen bezoeken. Tot slot kunt u een campagne opzetten, met de Customer Journey functionaliteit, om het event te promoten, inschrijvingen vast te leggen en, na afloop, het event op te volgen.

Dynamics 365 for Marketing - event portal

Lead Management

Als Marketeer is uw primaire taak natuurlijk om vraag naar de producten of diensten van uw bedrijf te creëren, potentiële klanten te identificeren, ze warm te maken (oftewel te “nurturen” in marketingtermen) totdat ze klaar zijn om te kopen en de lead aan uw collega’s van Verkoop kan worden overgedragen. Dynamics 365 helpt bij dit proces; van identificatie van een lead tot aan het winnen van de deal.

Dynamics 365 for Marketing - lead management

Hieronder staan de belangrijkste functionaliteiten verder uitgediept:

Gebruik de kanalen die bij u passen

Leads kunnen overal vandaan komen; dat kan bijvoorbeeld via de landingspagina’s op uw website die aan uw customer journeys gekoppeld zijn. Maar u kunt ook leads vanuit LinkedIn, e-mailnieuwsbrieven, events of webinars vastleggen. En u kunt ook altijd handmatig marketinglijsten vanuit Microsoft Excel importeren; bijvoorbeeld als u een databestand gekocht heeft.

Leadscore

Dynamics 365 for Marketing bevat een geautomatiseerd en instelbaar scoringsmodel. Afhankelijk van gegevens, zoals demografische data en klantstatus, en het gedrag van de lead, bijvoorbeeld welke pagina’s op uw website zijn bezocht, gedownloade marketingmaterialen, eventregistraties of gelezen e-mails, krijgt de lead een aantal punten. U kunt zowel positieve (zoals bijvoorbeeld het downloaden van een klantreferentie) als negatieve punten (zoals bijvoorbeeld bij het bezoeken van een vacaturepagina) toekennen.

Leadprioriteit

Afhankelijk van het aantal punten dat een lead verzameld heeft, kunt u automatisch bepaalde taken voor Marketing en/of Sales toewijzen. Zo kunt u bijvoorbeeld een automatische taak genereren om contact met een lead op te nemen als deze een klantreferentie heeft gedownload of een contactformulier heeft ingevuld.

Analyses en dashboards

Vanzelfsprekend beschikt Dynamics 365 for Marketing over dashboards en analysemogelijkheden om het succes van marketingcampagnes inzichtelijk te maken. Met de eenvoudige te gebruiken dashboards met grafieken en widgets die de belangrijkste KPI’s, zoals het aantal bezoeken, registraties, conversies en leadscores, laten zien, kunt u de effectiviteit van uw marketingactiviteiten meten en verbeteren.

Linkedin analytics

Koppel nieuwe leads vanuit LinkedIn direct aan Dynamics 365

We zien steeds meer integraties tussen LinkedIn (sinds 2016 onderdeel van Microsoft) en andere Microsoft producten. Dynamics 365 for Marketing is hier geen uitzondering op. Er is een speciale Microsoft Dynamics 365 connector voor LinkedIn waarmee u interessante contacten en leads in LinkedIn direct aan een marketing automation flow koppelt, zodat Marketing ze kan nurturen en Verkoop ze op kan volgen binnen Dynamics 365.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?

Kijk dan eerst onderstaande video en vul daarna even het contactformulier in. Of bel ons (0184 – 61 88 37), dat vinden we eigenlijk leuker.