Moet u nog wel investeren in ERP software?
03 november 2016

Moet u nog wel investeren in ERP software?

Wat zal de toekomst ons brengen? Waar staan we qua technologie over tien jaar? Om u te helpen realiseren hoe snel de digitale revolutie gaat is het soms goed om even terug te kijken. Laten we eens kijken naar waar we tien jaar geleden stonden. Tien jaar geleden was het 2007, het jaar dat in Diergaarde Blijdorp de gorilla Bokito ontsnapt uit zijn verblijf, Rita Verdonk uit de VVD stapt en het jaar dat Al Gore een Oscar wint voor zijn film ‘An Inconvenient Truth’.

U had nog geen wifi thuis

Dat was het nieuws van dat jaar en het lijkt voor velen als de dag van gisteren. Maar beseft u wel hoe anders uw leven er toen uitzag? Toen had u bijvoorbeeld nog nooit gehoord van een tablet of 4G. Grote kans zelfs dat u nog geen smartphone had of wifi thuis. Met andere woorden: de technologische ontwikkelingen gaan snel en we kunnen voor de komende tien jaar wel met zekerheid stellen dat deze alleen maar sneller zullen gaan. Anno 2017 leven we in het tijdperk van machine learning. Dit houdt in dat computers zo zijn geprogrammeerd dat ze zichzelf nieuwe dingen leren en zichzelf verbeteren. Kunstmatige intelligentie in zijn (vooralsnog?) hoogste vorm.

What is Machine Learning?
02:19

12 miljard dollar

Microsoft investeert jaarlijks 12 miljard(!) dollar in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Dat geld wordt niet alleen gestoken in “gadgets” zoals de Hololens, maar ook in de (door)ontwikkeling van software. Deze wordt steeds meer een Software as a Service (SaaS) oplossing. Cloud diensten dus. De meest bekende is misschien wel Office 365. Werd het Office pakket voorheen nog lokaal op uw computer of op een terminal server geïnstalleerd, tegenwoordig staan uw Office-programma’s in de cloud en zijn ze onderweg te gebruiken als app.

Cloud first, mobile first

Dat sluit aan bij Microsofts strategie van ‘cloud first, mobile first’. Daar zijn ze een aantal jaren geleden mee begonnen en nu helpen ze ook start-ups en ontwikkelaars met het verwezenlijken van hun ideeën. Microsoft hoeft niet meer per se het wiel zelf uit te vinden, maar gaat liever de samenwerking aan met creatieve, ambitieuze ontwikkelaars en ondernemers. Op deze manier versterken de partijen elkaar en wordt het principe van ‘het geheel is meer dan de som der delen’ van kracht.

Toekomstbestendig

Ook Microsofts ERP-softwarepakketten Dynamics NAV en AX “ontkwamen” niet aan deze rigoureuze ommezwaai. Groot voordeel van de SaaS-oplossing is dat de programma’s continu doorontwikkeld en aangepast kunnen worden. Updates zijn steeds makkelijker door te voeren. Dit maakt de programma’s toekomstbestendig, want zijn er nieuwe technologieën of inzichten, dan kunnen die in de cloud doorgevoerd worden en profiteren direct alle gebruikers daarvan. En daar zit ook de grootste onzekerheid voor de toekomst.

Microsoft Cloud first mobile first
“Microsoft is the productivity and platform company for the mobile-first and cloud-first world” –
Satya Nadella, CEO Microsoft

Nieuwe business modellen

Hoe ingrijpend worden al de veranderingen naar aanleiding van die toekomstige nieuwe technologieën? Het is niet gek je af te vragen of ERP-software over tien jaar nog wel bestaat. Business modellen veranderen in hoog tempo. ERP-software zal dus in hetzelfde tempo mee moeten veranderen, want het ondersteunt tenslotte alle bedrijfsprocessen. Veranderen de bedrijfsprocessen, dan zal ERP-software mee moeten veranderen.

Waarom investeren in ERP software als het over tien jaar misschien niet meer bestaat?

Voor organisaties die overwegen om ERP-software te gaan implementeren of over te stappen op nieuwe ERP-software roept dit de vraag op of de aanschaf van ERP nog wel zin heeft. Want waarom investeren in iets dat over tien jaar misschien niet meer bestaat? Een rechtvaardige vraag, maar eigenlijk zou de vraag anders geformuleerd moeten worden: waarom zouden we niet investeren in software die continu doorontwikkeld wordt en eigenlijk continu toekomstbestendig is?