Wanneer je in Google een zoekopdracht aan het intikken bent, geeft Google suggesties waarop je misschien wilt zoeken. Google baseert die suggesties op basis van jouw zoekopdrachten in het verleden, maar vooral ook op basis van zoekopdrachten die door anderen zijn gedaan. Wanneer je ‘wat is erp’ intikt, zie je suggesties als ‘wat is erp software’, ‘wat is erp pakket’ en ‘wat is erp systeem wiki’. Blijkbaar hebben mensen behoefte aan uitleg over ERP software. Graag leggen we het in onderstaand artikel aan u uit.
Wat er gebeurt als je in Google zoekt op ‘wat is erp’
ERP betekenis
Laten we eerst eens kijken waar ERP als afkorting voor staat. ERP staat voor: Enterprise Resource Planning. Vrij vertaald: hulpbron (of middel) voor de planning van een onderneming. Het middel of de hulpbron is in dit geval een softwareprogramma.
ERP systeem
Een ERP-softwarepakket bestaat uit meerdere subprogramma’s die allemaal een specifieke taken ondersteunen. Zo bestaat het uit subprogramma’s (modules genoemd) voor de financiële administratie, personeelsadministratie, voorraadbeheer etcetera. Een bedrijf hoeft voor al die specifieke activiteiten niet meer allemaal verschillende programma’s aan te schaffen, deze zitten allemaal in de ERP-software. Een duidelijk voordeel daarvan is dat bijvoorbeeld NAW-gegevens van klanten maar één keer ingevoerd hoeven te worden, omdat alle modules deze gegevens uit dezelfde database binnen het ERP-pakket halen. ERP is dus geen software om, zoals de P in de afkorting doet vermoeden, de planning van een onderneming mee te regelen, maar om alle bedrijfsprocessen te ondersteunen. Planning is daar een onderdeel van.
ERP voor het MKB
Van origine waren de eerste ERP-pakketten gericht op grote internationaal opererende bedrijven. Vandaar ook de E van Enterprise in de afkorting. Maar vooral het laatste decennium is dit door alle technologische ontwikkelingen veranderd en kan ERP-bedrijfssoftware heel geschikt en rendabel zijn voor MKB-bedrijven. Wij hebben bijvoorbeeld ERP software ontwikkeld voor MKB-bedrijven in de volgende branches, te weten:
Deze oplossingen worden in samenwerking en overleg met onze klanten doorontwikkeld en zo continu up-to-date gehouden.
De technologie is zover ontwikkeld en blijft zich zo snel ontwikkelen dat bedrijfsprocessen beter aangepast kunnen worden aan de software dan andersom.
De toekomst van ERP
De wereld om ons heen verandert steeds sneller en dus moeten ook bedrijven mee veranderen. Toch gebeurt dit niet altijd. Van nature zijn we geneigd om wantrouwig te zijn tegen veranderingen. Dat zien we ook vaak terug bij gebruikers van ERP software. Zij willen hun werkwijze niet aanpassen en daarom wordt om maatwerk gevraagd. Gebruikers denken vanuit hun huidige situatie, vanuit de huidige ERP software. Dat is logisch en begrijpelijk, maar niet de oplossing. De technologie is zover ontwikkeld en blijft zich zo snel ontwikkelen dat je de bedrijfsprocessen beter kunt aanpassen aan de software dan andersom. Gelukkig zijn er ook veel bedrijven die dat doen en zien dat maatwerk niet de oplossing is. Aanpassingen aan maatwerk zijn ingrijpend en dus duur.
Waar ERP-software vroeger minimaal tien jaar mee kon, moet het tegenwoordig continu up-to-date worden gemaakt aan de veranderende eisen, zoals het gebruik via smartphone, en wet- en regelgeving. Dat vraagt een andere opbouw van de software om deze optimaal toekomstbestendig te maken. Daarover meer in een volgende blog.