Terug naar het overzicht
Het Moderne Werken

Hoe hybride werken mensen in hun kracht zet

Maurice Gonlag
Maurice Gonlag
Geplaatst op 30 augustus 2022

Het woord ‘hybride’ vind ik persoonlijk nogal een technische klank hebben. We hebben hybride auto’s, in de IT hebben we het weleens over Hybrid Cloud en nu horen we overal de nieuwe term hybride werken. Met hybride werken wordt een mix tussen werken op kantoor en werken op het thuiskantoor (of aan de eettafel als je pech hebt) bedoeld wat naar verwachting de komende jaren voor veel mensen standaard wordt.

Waar vroeger gek opgekeken werd als je ging thuiswerken, met opmerkingen als “Oh ja, de hele dag de was doen zeker?” is het nu normale gang van zaken. Sterker nog, ons beeld van productiviteit bij thuiswerken is compleet veranderd. Zonder de reistijden en prietpraat bij de koffieautomaat zijn we er qua productiviteit op vooruit gegaan. Tegelijk ervaren veel mensen al die videovergaderingen als erg vermoeiend, blijkt uit allerlei onderzoeken.

Hybride werken – geen technisch vraagstuk

Maar die technische klank van het woord ‘hybride’; daar vind ik wat van. Ik vind namelijk dat hybride werken niet als een technisch vraagstuk moet worden benaderd. Integendeel; volgens mij moeten we vooral naar de menselijke kanten kijken. Natuurlijk moet de techniek je ondersteunen in het hybride werken; je moet tenslotte zowel op kantoor als op het thuiskantoor kunnen werken met geschikte apparatuur. Liefst met een laptop die je zowel thuis als op kantoor in een docking station prikt waardoor je direct aan de slag kan met je werk. Kunnen we ons allemaal wat bij voorstellen.

Hybride werken - combinatie thuiswerken en werken op kantoor
Hybride werken: een combinatie van thuiswerken en op kantoor werken

De menselijke kant van hybride werken

Maar het menselijke aspect vind ik eigenlijk veel belangrijker. Wanneer je als organisatie je medewerkers zo goed mogelijk wilt faciliteren met hybride werken maakt het menselijke aspect dit complex. De ene medewerker wordt namelijk productief in een dynamische omgeving, de andere medewerker misschien juist met zo min mogelijk prikkels in een afgesloten ruimte. En dat betekent dat je je medewerkers zult moeten faciliteren op een manier waarop zij verwachten productief te zijn, zonder hier een oordeel over te geven. En je zult medewerkers moeten vertrouwen door te sturen op resultaat. Hoe zij dat resultaat bereiken doet ieder op zijn of haar eigen manier.

Sturen op resultaat

Zo sprak ik laatst een organisatie die tegen haar medewerkers had gezegd: “Als je iets nodig hebt om je resultaat te halen en je hebt datgene nog niet, dan gaan we dat voor je regelen, tenzij het een helikopter van de zaak is”. Natuurlijk dient iemand zijn of haar wens nog even te beargumenteren, maar het komt erop neer dat je het zelf mag bepalen of moet aangeven wat je nodig hebt.

Die mindset brengt wel de mooiste resultaten en groei met zich mee. Voor de medewerker is er eigenlijk geen reden meer om het resultaat niet te halen en als werkgever draagt het bij aan een goed imago.

Hybride werken thuiswerken

Hoe kan WSB je helpen?

Hoe kan WSB, als IT-bedrijf, je nu helpen bij het succesvol invoeren van hybride werken? Natuurlijk kunnen we je helpen bij de technische kant, bijvoorbeeld in de vorm van apparatuur om het hybride werken te ondersteunen. Maar daarnaast kunnen wij ook kijken hoe we samen de menselijke kant, de juiste mindset, met technologie kunnen ondersteunen.

Denk daarbij aan:
– een geautomatiseerd proces waarmee medewerkers suggesties kunnen indienen om verbeteringen door te voeren om de doelstellingen te kunnen halen (suggestiebox)
– enquêtes met Forms om de behoeften van eenieder te peilen
Change Management om medewerkers mee te nemen in de verandering van die betreffende mindset door bijvoorbeeld te kiezen voor flexibele werktijden
– Power BI om realtime de juiste rapportages te draaien met de resultaten waarop je kunt bijsturen
Microsoft 365 apps die alle werkvormen (met beleid) ondersteunen
– etcetera

Wist je bijvoorbeeld dat je binnenkort standaard binnen Outlook kunt regelen dat je mails pas binnenkomen op het moment dat jij aan het werk bent in plaats van de tijd waarop de mail is verstuurd?

Kortom, hybride werken; van mij mag dat een menselijkere, persoonlijkere term zijn. Jij nog suggesties?

En als je graag aan de slag wilt met hybride werken, op welk vlak dan ook, neem dan gerust contact met ons op.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.