Kennisbank ICT uitleg begrippen

Wat is een DDoS-aanval?

DDoS is een afkoring voor Distributed Denial of Service. Een DDoS-aanval is een cyberaanval waarbij ontzettend veel verkeer naar computers, computernetwerken of servers wordt gestuurd. Al dat verkeer kunnen deze computers en servers niet aan en worden zo onbruikbaar voor de normale gebruiker. Je zou dit kunnen vergelijken met een file, maar dan op het internet.

Om een DDoS-aanval uit te voeren wordt er gebruik gemaakt van een botnet. Dit is een groot netwerk van computers die meestal besmet zijn met bijvoorbeeld malware. Sommige botnets bevatten wel miljoenen computers. Vanuit een centraal punt laat een hacker alle computers in het botnet een specifieke opdracht uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld continu een website bezoeken zijn. Dit gebeurt dan zo vaak dat de servercapiciteit in het geding komt en de website onbereikbaar wordt.

Hoe kun je jouw bedrijf beschermen tegen DDoS-aanvallen?

DDoS-aanvallen blijven naar verwachting in de toekomst bestaan en worden naar verwachting ook alleen maar groter. Het is dus goed om te weten hoe je jouw bedrijf kan beschermen en wat je moet doen als je aangevallen wordt. Ten eerste is het slim om een plan B te bedenken. Hoe ga je te werk als je aangevallen wordt? Kun je een back-up van je systeem gebruiken? Denk hier goed over na. Het beste om je te beschermen is de hulp van experts en je webhoster inschakelen. Zij kunnen vaak bescherming bieden tegen aanvallen door zogenoemde ‘bad dot blockers’ in te schakelen. Die blokkeren gevaarlijk dataverkeer.