Wat is Excel?

Microsoft Excel is een applicatie van Microsoft en onderdeel van het Office (365)-pakket, waar bijvoorbeeld ook de bekende programma’s Word, PowerPoint, Outlook en Teams onderdeel van zijn. Het wordt zowel door bedrijven als door particulieren gebruikt.

Excel is een rekenprogramma en wordt dan ook veel gebruikt voor financiële berekeningen. Excel is eigenlijk een groot blad met cellen waarin allerlei gegevens kunnen worden genoteerd, zowel tekst, getallen, formules, etcetera. Met de gegevens in iedere cel kunnen berekeningen gedaan worden, gegevens worden gesorteerd, grafieken worden gemaakt en nog veel meer.

Excel werkblad bevat:
– 16.384 kolommen
– 1.048.576 rijen
– dus in totaal 16.384 x 1.048.576 = bijna 17,2 miljard cellen

Excel is op de markt gebracht in 1985 en werd toen de concurrent van toen marktleider Lotus 1-2-3. Het programma werd vanaf het begin gewoon “Excel” genoemd, tot versie 2003. Vanaf toen werd het “Microsoft Office Excel” genoemd om duidelijker te maken dat het onderdeel was van het Office-pakket. Later werd het programma hernoemd naar “Microsoft Excel”.