Wat is ISDN?

Integrated Services Digital Network, afgekort ISDN, is een vorm van digitale telefonie. Met ISDN is het mogelijk gelijktijdig over dezelfde telefoonlijn meerdere telefoongesprekken en datadiensten voeren. Doordat ISDN-data digitaal over de lijn stuurt wordt de capaciteit beter benut. ISDN was in de jaren 90 erg populair omdat het mogelijk was om tegelijkertijd te internetten en te bellen. Daarna volgde breedband internet via de kabel en ADSL, hierdoor werd ISDN eigenlijk onnodig. Bij veel providers is het daarom inmiddels niet meer mogelijk om te kiezen voor telefonie over de ISDN-lijn.

Waarom is ISDN gestopt?

ISDN is een relatief dure dienst. Door het goedkopere en veelzijdigere VoIP-telefonie zijn de prijzen voor telefonie via een ISDN-lijn erg onder druk komen te staan. Door dit grote prijsverschil is het gebruik van ISDN sterk afgenomen. Tot aan het einde van ISDN werd het vooral alleen nog maar gebruikt door bedrijven, omdat telefonie via ISDN erg stabiel is. Ook Werd ISDN gebruikt voor datadiensten als PIN- of alarmsystemen.

Per 1 september 2019 is de dienstverlening van het ISDN-netwerk volledig gestopt en is het vervangen door internetbellen (VoIP).