Kennisbank ICT uitleg begrippen

Wat is malware?

Malware, of kwaadaardige software, is een overkoepelende term die een kwaadaardig programma code beschrijft die erg schadelijk zijn voor computersystemen. Malware probeert computers, computersystemen, netwerken, mobiele apparaten en tablets te beschadigen, uit te schakelen of toegang tot persoonlijke informatie te verkrijgen. Vaak neemt malware gedeeltelijk de controle over zodat het apparaat niet normaal meer functioneert. Malware kan de fysieke hardware van systemen en/of netwerkapparatuur niet beschadigen, maar het kan wel gegevens stelen, versleutelen en verwijderen. Ook kan malware de basisfuncties van een computer wijzigen of kapen en computeractiviteit bespieden, zonder toestemming of medeweten van de gebruiker.

Hoe komt malware op een apparaat terecht?

De belangrijkste en meest voorkomende manieren waarop malware toegang krijgt tot een systeem zijn het internet en e-mail. Kortgezegd, wanneer iemand online is loopt diegene kans om een malware-virus op te lopen. Verschillende manieren hoe malware een computer kan binnendringen zijn: wanneer de gebruiker gehackte websites bezoekt, klikt op gamedemo’s, geïnfecteerde muziekbestanden downloadt, werkbalken installeert van een onbekende provider, software van een verdachte bron installeert of een schadelijke e-mail(bijlage) opent. Vrijwel alles wat te downloaden is van het internet en op een apparaat terecht komt dat niet goed beschermd is door middel van een anti-malwareprogramma kan gevaarlijk zijn voor het apparaat.

Tips tegen malware

Kennis over malware helpt om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Hieronder een aantal belangrijke tips om te voorkomen dat malware op een apparaat terecht komt:

  • Om te voorkomen dat malware op een apparaat komt moet de gebruiker/eigenaar er voor zorgen dat de software up-to-date is. Het is dus erg belangrijk om updates te installeren. Softwareleveranciers werken constant aan het wegwerken van zwakheden.
  • Blijf uit de buurt van websites waar illegale zaken worden aangeboden. Deze websites zijn erg risicovol om te bezoeken omdat er regelmatig besmette content bij zit.
  • Gratis software bevat soms allerlei risicovolle toevoegingen. Niet alle freeware is fout, maar let goed op bij het installeren dat er geen overbodige extra’s gedownload worden. Deze extra’s kunnen namelijk ook malware bevatten.
  • Wanneer iemand een stukje software wilt kopen of uitproberen, ga dan naar het adres van de makers. Hierbij loop je minder risico om malware te downloaden. Via zoekmachines komt het nog wel eens voor dat je bij een andere downloadsite terecht komt met vaak verschillende, verwarrende en soms zelfs misleidende downloadknoppen.
  • Het gebruik van een adblocker zorgt ervoor dat de weergave van advertenties die malware bevatten wordt geblokkeerd.
  • Pas op met bijlages in e-mails, ook alsof het lijkt dat dat deze van bekenden komen.
  • Gebruik een firewall en een antivirusprogramma.
  • Kinderen zijn minder gericht op veiligheid van uw apparaten. Zorg er daarom voor dat kinderen van te voren zijn ingelicht zodat zij geen programma’s installeren die malware bevatten.