Microsoft Outlook is onderdeel van het Microsoft Office pakket en is een programma voor het beheren van e-mail, agenda, contactpersonen, taken en notities. Laatstgenoemde functie wordt door weinig gebruikers gebruikt; meestal gebruikt men voor notities de applicatie OneNote.

Outlook – zoals Microsoft Outlook vaak afkortend wordt genoemd – heeft in de loop der tijd meerdere namen gehad. Eerst heette het gewoon “Outlook”, maar vanaf 2003 werd het “Microsoft Office Outlook” genoemd. Dit om duidelijker te maken dat het een onderdeel was van Microsoft Office. Vanaf versie 2010 wordt de huidige naam, Microsoft Outlook, gebruikt.

Outlook is wereldwijd de meest gebruikte applicatie voor e-mail en agenda en is naast alle Windows apparaten ook te gebruiken op iOS en Android-apparatuur.