Terug naar het overzicht

Wat is RAM-geheugen?

In iedere laptop of desktop vind je RAM-geheugen, maar wat is dat nou precies?

RAM staat voor Random Access Memory en wordt ook wel werkgeheugen of intern geheugen genoemd. Dit werkgeheugen zorgt voor tijdelijke opslag van je besturingssysteem en de programma’s die je open hebt staan. Door RAM is het bijvoorbeeld mogelijk om snel tussen verschillende tabbladen in je browser te schakelen. Hoe meer RAM-geheugen je hebt in een laptop of desktop, des te meer processen je tegelijk uit kan voeren. Het interne geheugen werkt samen met de processor. Daarom werkt een computer met weinig RAM ook langzamer dan een pc met veel intern geheugen.

Wat zegt de snelheid van RAM-geheugen?

De snelheid van het RAM-werkgeheugen wordt aangegeven in MHz. Dit is de kloksnelheid van het interne geheugen en zegt iets over het aantal schakelingen per seconden dat het RAM-geheugen kan maken. Een hoger getal betekent dat het RAM-geheugen meer schakelingen per seconden uit kan voeren en dus sneller is.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.