Software is een verzamelbegrip voor computerprogramma’s, apps en besturingssystemen. De tegenhanger van software is hardware. Hardware is het fysieke gedeelte van een computer en software is het ondersteunde niet tastbare gedeelte.

De broncode van software bevat instructies om hardwarecomponenten van een computer of ander apparaat te laten samenwerken, informatie te tonen aan de gebruiker en invoer door de gebruiker te verwerken. Software kom je overal tegen, op je smartphone en computer, maar ook steeds vaker in bijvoorbeeld wasmachines en thermostaten. En natuurlijk in bedrijven. Bekende programma’s zijn bijvoorbeeld Microsoft 365 en Business Central.