Terug naar het overzicht

Wat is een virus?

Een computervirus is een programma of een stukje code dat is ontworpen om uw computer te beschadigen. Dat gebeurt door systeembestanden aan te tasten, bronnen te verspillen en gegevens te vernietigen. Vergeleken met andere vormen van malware zijn virussen uniek, omdat ze zichzelf kunnen vermenigvuldigen. Ze kunnen zichzelf zonder toestemming van de gebruiker naar bestanden of andere computers kopiëren.

Hoe verspreiden computervirussen zich?

Er zijn een paar veelvoorkomende manieren waarop computervirussen zich verspreiden. E-mail is de populairste manier. Vaak wordt je via e-mail geïnfecteerd door op een link te klikken. Daarnaast kan je ook geïnfecteerd worden via chatberichten, ook hier wordt er een koppeling gestuurd waarbij op geklikt moet worden om geïnfecteerd te raken. Verder kun je nog besmet raken door gedeelde bestanden via bijvoorbeeld Dropbox en bij het downloaden van software. Let goed op waar je op klikt en doe dit niet als je het niet vertrouwt.

Soorten virussen

Er zijn een hele hoop soorten virussen. Sommige doen niks en zijn een soort grapje of goedaardig. Andere zijn kwaadaardig en vernietigen bestanden. Het Creeper-virus is een van de oudste virussen en was een soort grap. Als een computer geïnfecteerd werd met dit virus werd de tekst “I’m a creeper, catch me if you can!” weergegeven. Verder deed het niks en het richten geen schade aan. Veel virussen zijn echter geen grapje en kunnen bestanden verwijderen of zelfs computers onbruikbaar maken. Het Magistr-virus is zo’n virus. Dit virus verstuurt zichzelf via e-mail naar contactpersonen, verwijdert alle andere bestanden en laat vervolgens beledigende berichten achter. Zo zijn er nog veel meer virussen.

Bekende voorbeelden uit het verleden zijn:

• ILOVEYOU-virus
  • Anna Kournikova-virus
  • WannaCry-virus

Meer over ICT-beveiliging vind je hier.