Jarenlang was Bouwonderneming Stout onze buurman. Begin 2022 verhuisden ze van Hardinxveld-Giessendam naar een nieuw pand in Sliedrecht. Vlak voor de verhuizing stapten ze over op een CAD-werkplek in Microsoft Azure Cloud. Waarom die overstap? Waarom vlak voor een verhuizing? En hoe bevalt het?
Misschien uit het oog, maar zeker niet uit het hart, dus gaan we langs voor een gesprek met Arjan Verwoerdt, projectvoorbereider en tevens teamleider van de projectvoorbereiders: “Ik had wel het gevoel van ‘hoe kan nou een 3D-programma op mijn scherm vloeiend draaien terwijl de rekenkracht elders gebeurt’? En ‘weten ze bij WSB wel wat wij vragen als aannemer, dat gaat nooit werken’? Maar we merkten er qua perfomance niks van. Sterker nog, we hadden zelfs echt gevoel dat de performance beter was dan via de server op locatie.”
Arjan Verwoerdt: “Ik heb zelfs het gevoel dat de prestaties misschien wel beter zijn nu we in de cloud draaien.”
Geen beperkingen meer
Zoals de meeste bouwbedrijven werken ze bij Bouwonderneming Stout met grote bestanden en programma’s als AutoCad, Revit, Solibri en BlueBeam. Arjan: “Tot voor kort werkten we met een CAD-server (platform met videokaarten) en met thin clients om centraal met die programma’s en bestanden te werken. Die bestanden stonden op een lokale server. Ik moet eerlijk zeggen dat die opzet best goed werkte, maar het grote probleem was dat we een beperkt aantal licenties hadden; acht stuks. Wanneer er acht collega’s waren ingelogd, kon de negende er niet meer op.
Die beperking hebben we nu niet meer. We kunnen ongelimiteerd op de CAD-werkplek in de cloud inloggen. En overal. We hoeven geen rekening meer te houden met het probleem dat ‘Pietje’ is ingelogd ik er dus pas weer over een uur in kan. We kunnen gewoon inloggen wanneer we willen. Ik hoor niemand meer klagen over inloggen, dus wat dat betreft hebben we een hele goede keuze gemaakt.”
Risico’s en onderhoud
“Een ander voordeel van de CAD-werkplek in de cloud is dat we geen zorgen meer hebben over de lokale server. Die draait extern, het onderhoud en de risico’s, zoals bijvoorbeeld hardware defecten, liggen dus bij Microsoft. En qua snelheid heb ik nog geen beperkingen gemerkt. Ik heb zelfs het gevoel dat de prestaties misschien wel beter zijn nu we in de cloud draaien.”
Hardware defect
Van die verbeterde prestatie waren ze vooraf niet zeker. Waarom hebben ze dan toch die overstap gemaakt? Arjan: “Een paar maanden voor de verhuizing, is de server gecrasht. Daar schrok ik van, want we konden ons werk niet meer doen. Gelukkig was WSB al met onze directie in gesprek om te kijken naar het werken in de cloud met het gehele bedrijf voor in de toekomst. Dit was een goed moment voor een proof of concept.”
Migratie 1
“Van de migratie heeft niemand iets van gemerkt. Jullie hebben dat in het weekend omgezet en het enige wat wij dan als strubbeling gemerkt hebben is dat er nieuwe icoontje geïnstalleerd moest worden. Die van de Azure Virtual Desktop omgeving in plaats van de Remote Desktop omgeving waar we eerst op werkten.”
Migratie 2
“Ook een paar maanden later met de verhuizing naar het nieuwe kantoor hebben we niet of nauwelijks IT-problemen gehad. We waren eigenlijk binnen een halve dag allemaal weer aan het werk. We hebben letterlijk onze spullen opgepakt, naar het nieuwe pand gereden en hebben hier ingelogd. En ja, dan moet je misschien een printer opnieuw instellen. Dat zijn standaard dingen en volkomen logisch. En dat klinkt simpel, maar is niet vanzelfsprekend.”
Verbaasd
Het werken met de CAD-werkplek in de cloud bevalt zo goed dat steeds meer medewerkers er gebruik van gaan maken. “We zijn begonnen met de collega’s van Werkvoorbereiding, tegenwoordig Projectvoorbereiding. Daar is Planvoorbereiding aan toegevoegd en daarna ook Calculatie en Uitvoering. Dus waar we begonnen zijn met een groepje van 15 man, die we ook nog eens moesten verdelen op acht licenties op de oude server, gaan we nu richting de 40 gebruikers. Dan moeten er gewoon geen restricties zijn, zeker omdat er flink wat collega’s met 3D-programma’s werken die veel werkgeheugen vragen. Solibri bijvoorbeeld, één van de pakketten die wij hebben om modellen te beoordelen, laadt alles in zonder problemen. En dat is natuurlijk het voordeel: je hebt eigenlijk alleen een internetverbinding nodig en en de rekenkracht wordt op afstand gedaan. Dat het allemaal zo goed werkt via de cloud verbaast me echt, dat meen ik serieus.”
Video
Bouwonderneming Stout heeft de BIM-omgeving gecombineerd met Azure Virtual Desktop. Dat heeft voordelen ten opzichte van de oude RDS-omgeving. Arjan: “De oude server had ook wel wat beperkingen met video. YouTube deed het bijvoorbeeld heel slecht. En niet onbelangrijk: het videobellen met Teams werkt nu ook goed.”
“Een timmerman heeft een hamer nodig en een werkprojectvoorbereider heeft zijn 3D-programma’s nodig. We kunnen nu goed ons werk doen. En daar draait automatisering toch om?”
Timmerman
“De faciliteiten die er moeten zijn, zijn er. Een timmerman heeft een hamer nodig en een werkprojectvoorbereider heeft zijn 3D-programma’s nodig. We kunnen nu goed ons werk doen. En daar draait automatisering toch om? Vanmorgen moest ik de kinderen naar school brengen, dus ik vouw om zeven uur thuis mijn laptop open en ik kan werken. Dat is gewoon top. Geen beperkingen meer.”
Efficiënt
“Ander voorbeeld. Wij hebben nu een werk project in Zoeterwoude. Dat is best een stukje rijden. Vroeger reed je daar dan heen voor een vergadering van een uur en stapte je daarna weer een uur in de auto om naar kantoor te gaan. Nu doe je de vergadering soms via Teams en soms rijd je erheen. En ben je op locatie, werk je na de vergadering daar verder. Veel efficiënter.”
“We maken zoveel stappen, vind ik. Ook op het gebied van slim werken door automatisering, maar natuurlijk ook ons nieuwe kantoor. Alles bij elkaar draagt dat bij aan nog meer werkplezier wat maakt dat mensen wat vrolijker worden.”
Klinkt goed, dat wil ik ook!