Consolit pand Dordrecht - referentie WSB
Terug naar het overzicht
Moderne Werkplek

Consolit

Het Dordtse Consolit is de leverancier van bedrijfssoftware voor zo’n 3.000 bedrijven. In maart 2019 verhuizen ze met hun 30 man personeel naar een pand langs de Oude Maas. Dat is voor het bedrijf ook gelijk het moment om te stoppen met alle fysieke servers, alles naar de cloud te brengen en met Office 365 te gaan werken. Ook gaan ze aan de slag met Microsoft Teams, en ondanks dat er flink mee wordt geëxperimenteerd, heeft men continu het gevoel dat er meer uit Teams te halen is. Totdat Consolit in aanraking komt met de game van WSB…

We gaan op bezoek bij Consolit en gaan in gesprek met Chiel den Dunnen om uit te vinden hoe de game hen heeft geholpen hun manier van werken te verbeteren en hoe dat in zijn werk is gegaan.

Chiel, wie en wat is Consolit?

“Consolit is opgericht in 2000 door 3 personen en in de loop der jaren gegroeid naar 30 man. In de beginjaren lag de focus eigenlijk helemaal op AccountView, maar met de groei van het bedrijf is ons portfolio veel breder geworden dan 20 jaar geleden. We zijn nu naast AccountView ook leverancier van softwarepakketten, zoals Basecone, Elvy, Unit4, Visma en Qlik. Consolit is trouwens een afgeleide is van Consultancy en Solutions in IT. Dat geeft eigenlijk gelijk aan wat wij doen.”

Wat is jouw functie binnen Consolit?

“Nadat het bedrijf al flink was gegroeid door natuurlijke groei, maar ook onder andere door een fusie en overnames, ben ik in augustus 2014 in dienst gekomen als commercieel eindverantwoordelijke. Na een verandering van zienswijze en aanpak vanuit de aandeelhouders is mij eind 2014 gevraagd om de dagelijkse leiding op me te nemen. Dit heeft er tot geleid dat ik sinds april 2015 algemeen directeur ben en sinds juli van datzelfde jaar ook medeaandeelhouder.”

Wil je wat vertellen over wie jij bent?

“Ik ben 40 jaar oud, getrouwd en heb twee kinderen. Ik heb Commerciële Economie gestudeerd en ben na mijn afstuderen de verkoop in gegaan, van junior tot senior, totdat ik hier met de kans werd geconfronteerd om te gaan ondernemen en die heb ik aangegrepen. Eigenlijk kwam dit ‘per ongeluk’ op mijn pad.”

Sinds wanneer werken jullie met Teams?

“Sinds begin 2019. We zijn toen verhuisd naar het pand waar we nu in gehuisvest zijn en die verhuizing hebben we aangegrepen om alles naar de cloud te brengen en van de fysieke mappenstructuur en fysieke opslag af te zijn. We zijn toen ook gaan werken met Office 365 en Teams is daar natuurlijk onderdeel van.”

Hoe verliep het werken met Teams?

“Eigenlijk niet eens zo gek. We zijn er gewoon mee gaan werken, naar eigen goeddunken. Dat is een tijdje zo doorgegaan totdat er een nieuwe collega binnenkwam die er veel ervaring mee had. Hij gaf aan dat we er veel meer uit kunnen halen. Daar waren we inmiddels zelf ook wel van overtuigd. Toen hij vertelde dat we dat met een game konden doen, was iedereen gelijk enthousiast. Dat was precies aan het begin van de coronamaatregelen toen we zagen dat iedereen het noodgedwongen al veel meer ging gebruiken voor het onderlinge contact. Daardoor nam het gebruik van Teams al zo’n vlucht, dat het idee voor die game precies op het goede moment kwam.”

– – – – – – –   Chiel den Dunnen   – – – – – – –

Chiel den Dunnen - Consolit

“Ik zou andere bedrijven zeker aanraden om met Teams te gaan werken én de game te gaan spelen. Het levert je ontzettend veel op.”

Kun je dat toelichten?

“Toen we aankondigden met een game te gaan werken waren de reacties heel positief. De organisatie zat echt te wachten op een duidelijke aanpak. Hoe gaan we nou met Teams werken? Iedereen werkte er op een andere manier mee. De een gebruikte echt alleen maar de chat en deelde bestanden, terwijl anderen al veel verder waren en met OneNote en Planner aan de gang waren gegaan. Toen hebben we gezegd, we gaan het op één manier doen en zo gaat iedereen het doen. Aan die duidelijkheid was heel erg behoefte.”

En toen jullie met de game aan de slag gingen?

“Iedereen is vanaf het begin enthousiast gebleven. Toen we gestart waren zag je gelijk hoe competitief iedereen erin zat. Als er een nieuwe game startte, had het ene groepje binnen een uur de opdrachten gedaan en het volgende groepje wachtte juist tot net voor de deadline om de anderen zand in de ogen te strooien. Die onderlinge competitie was super leuk. Los van de eeuwige roem hebben we er ook een prijs aan opgehangen. Die was alleen voor de nummer 1, je moest wel echt de winnaar zijn. Dat maakt het leuk, maar het was vooral de onderlinge strijd die het maakte. En het mooie is dan natuurlijk dat wanneer je in een overleg zit mensen uit zichzelf aantekeningen bijhouden in OneNote en taken vastleggen met Planner.”

Consolit - winnaar game Microsoft TeamsBart: de trotse winnaar van de game

Hoe vond je de begeleiding vanuit WSB?

“Eén van jullie collega’s heeft regelmatig met onze begeleider hier intern contact gehad, bijvoorbeeld over de aftrap, het communiceren van spelregels, maar ook over de vervolgstappen. We zijn namelijk voornemens om nog een tweede game te gaan doen, niet over Teams, maar over een ander onderwerp. Dat zal ergens tweede helft eerste kwartaal 2021 worden, want oktober tot en met januari zijn bij ons dé drukke maanden. In die tijd gaan we ons eerst primair op de handel richten.”

Wat raad je bedrijven aan die met Teams willen gaan werken of al met Teams werken maar niet weten hoe ze er het maximale uit kunnen halen?

“Werk je nog niet met Teams, ga dat dan doen. En ga eerst zelf experimenteren met Teams, want dan zul je waarschijnlijk ervaren dat iedereen er zijn eigen ding mee doet en iedereen eruit haalt wat voor hem handig is. Werk je al met Teams, dan loop je er na een tijdje ongetwijfeld tegenaan dat je iets wel zou willen, maar dat je niet weet hoe. Dan is de game precies wat je nodig hebt, het zorgt voor structuur en eenduidigheid. Daarnaast is zo’n game spelen niet alleen leerzaam, maar ook super goed voor de onderlinge sfeer. Dus ik zou andere bedrijven zeker aanraden om met Teams te gaan werken én de game te gaan spelen. Het levert je ontzettend veel op. En dat op een leuke manier. Wat wil je nog meer?”

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.