Terug naar het overzicht
Technologie

Microsoft Inspire 2018: over Security, AI en veel meer

Jan Penning
Jan Penning
Geplaatst op 27 juli 2018

Van 14 - 18 juli organiseerde Microsoft weer haar jaarlijkse evenement voor partners: Inspire. Dit jaar kwamen maar liefst 18.000 man, uit de gehele wereld in Las Vegas bijeen om te horen wat de visie van Microsoft voor het komende jaar is, waar nieuwe producten en diensten worden aangekondigd en de ontwikkelingen in de techsector in het algemeen worden besproken. Uiteraard was WSB Solutions, als Gold partner van Microsoft, ook aanwezig in Las Vegas. We geven u een samenvatting van het evenement met de voor u relevante trends en ontwikkelingen.

Microsofts beste jaar ooit…

Het jaar 2018 (dat bij Microsoft van 1 juli 2017 tot 30 juni 2018 loopt) was Microsofts beste jaar ooit. De totale omzet is voor het eerst boven de $ 100 miljard uitgekomen; 14% meer dan vorig jaar. De nieuwe strategie, vol inzetten op Cloud, die door de CEO van Microsoft Satya Nadella is opgesteld werpt nu duidelijk zijn vruchten af.

…dat was 4 jaar geleden nog wel anders

Dat is een grote prestatie die niet vanzelfsprekend is. Nog maar 4 jaar geleden, toen Satya Nadella het roer overnam van Steve Ballmer, leek Microsoft stuurloos en geen idee te hebben hoe het verder moest.

Microsoft had de mobiele revolutie gemist, een mobiele versie van Windows was mislukt, de overname van Nokia was op een drama uitgelopen, Bing Search was geen succes en ook het vlaggenschip en de grote winstmaker van Microsoft, Windows, lag onder vuur door de opkomst van goedkope Chromebooks en doordat steeds meer mensen niet langer een PC nodig hebben maar voldoende hebben aan hun smartphone of tablet.


“If you want to look cool, you should work someplace else. If you’re dedicated to making others look cool, you should join Microsoft”
– Satya Nadella, CEO Microsoft


Cloud

Onder Satya Nadella heeft Microsoft vol ingezet op de Cloud, is een veel opener bedrijf geworden (het heeft bijvoorbeeld Open Source omarmd) en onderscheidt zich op gebied van transparantie, privacy en security. En kijk nu eens; Microsoft heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en is een Cloud bedrijf dat vooroploopt en enorme groei ziet van al zijn Cloud diensten als Office 365, Dynamics 365 en Azure. In 2016 is Microsoft Google gepasseerd qua marktaandeel in public cloud diensten en hoeft nu alleen nog Amazon voor zich te dulden. De strategie en visie van Microsoft werken dus.

Verder op de ingeslagen weg

Op Inspire 2018 werd dan ook geen andere visie of strategie aangekondigd; in die zin geen groot nieuws. De komende jaren gaat Microsoft verder op de ingeslagen weg en wordt een aantal zaken verder uitgewerkt. Dit is misschien geen groot nieuws maar natuurlijk wel erg goed nieuws voor de partners en klanten van Microsoft, de strategie werkt, Microsoft is succesvol en klanten merken dit doordat Microsoft naar hen luistert en met producten en diensten komt waar ze behoefte aan hebben.

Wat zijn de zaken die mij dit jaar opgevallen zijn?

Twee dingen sprongen er echt voor mij uit:

  1. In de eerste plaats de centrale plaats die Security en Privacy krijgen.
  2. Verder dat de ontwikkelingen op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heel hard gaan en dat we hier de komende jaren allemaal echt mee te maken gaan krijgen.

1. Security en Privacy

Op de eerste dag werd een keynote gegeven door Brad Smith, de Chief Legal Officer van Microsoft. Net als in eerdere jaren vertelde hij weer een bevlogen verhaal. Kern van zijn boodschap is dat het bij Cloud diensten volledig om vertrouwen draait. Klanten brengen hun data en kritische applicaties alleen bij Microsoft onder als ze weten dat ze Microsoft kunnen vertrouwen. Microsoft maakt er dan ook veel werk van om dit vertrouwen te winnen en te verdienen door transparant te zijn en zeer veel te investeren in Security en Privacy. Microsoft strijdt voor duidelijke regels die overheden moeten volgen wanneer ze toegang vragen tot de data van personen of bedrijven die door Microsoft wordt beheerd.

Cybersecurity - Microsoft 6 principles fight to defend

Digitale wapenwedloop tussen landen en overheden

Wat betreft Security werd duidelijk dat bedreigingen niet alleen van criminele hackers komen maar steeds ook meer van landen. Er is een digitale wapenwedloop tussen landen en overheden gaande die ons allemaal raakt. Microsoft heeft, samen met een aantal andere grote tech-bedrijven, het Cybersecurity Tech Accord getekend waarin ze beloven overheden niet te helpen bij het uitvoeren van aanvallen op burgers.

Cyber Security Tech Accord

Ook op het gebied van Privacy loopt Microsoft voorop. Zo voldoet Microsoft volledig aan de AVG. Bijzonder daaraan is dat zij de richtlijnen van de AVG niet alleen toepassen voor gebruikers in de EU maar voor alle gebruikers wereldwijd. Microsoft verwacht dat het voorbeeld van de EU wereldwijd gevolgd zal worden en wacht dit niet af, maar past nu al de strenge privacyregels van de EU consequent overal toe.

Wall Street Journal - California passes sweeping data privacy bill
Californië heeft als eerste staat in de VS recent strengere privacyregels ingevoerd. Microsoft verwacht dat het voorbeeld van de EU (AVG) en Californië wereldwijd gevolgd zal worden en past nu al de privacyregels van de EU consequent overal toe.

2. Artificial Intelligence

Het onderwerp dat tijdens Inspire 2018 veel besproken werd was Artificial Intelligence (AI). In zijn keynote speech besteedde Satya Nadella hier veel aandacht aan.

Veel bedrijven zijn momenteel bezig met een “Digitale Transformatie”; door de inzet van digitale technologie zijn ze bijvoorbeeld in staat nieuwe innovatieve producten en diensten te leveren, hun bedrijfsprocessen anders in te richten en daardoor efficiënter te werken of hun medewerkers in staat te stellen beter samen te werken met hun collega’s en klanten. Dit heeft al voor veel grote veranderingen gezorgd in de manier waarop we werken en leven.

De komst van AI is een fundamentele verandering en zal grote invloed hebben; er zal de komende jaren nog veel meer veranderen dan wat we afgelopen jaren gezien hebben. Het thema dat Microsoft gebruikt dit uit te leggen is “Intelligent Cloud, Intelligent Edge”.

Intelligent cloud intelligent edge

Volgens Satya Nadella gebeuren er drie dingen tegelijk:

1. In de eerste plaats wordt de gebruikerservaring steeds meer losgekoppeld van het device. Dit is de Intelligent Edge; allerlei apparaten die verbonden zijn met de Cloud. Natuurlijk denken we dan allemaal aan onze PC, smartphone of tablet. Maar het gaat om veel meer; allerlei sensoren (voor bijvoorbeeld zaken als temperatuur, beweging, licht, hartslag of bloeddruk), smart speakers, lampen, etc. Een gebruiker kan een applicatie starten op apparaat 1, het overnemen op apparaat 2 en daarbij input gebruiken van apparaat 3. Nu zijn we gewend aan applicaties die worden ontworpen voor een bepaald device (een PC of een smartphone app). Straks wordt een applicatie ontworpen voor mensen en bepaalde activiteiten en taken die ze willen doen en kunnen hiervoor verschillende devices worden gebruikt.

People centered experiences

2. In de tweede plaats wordt alles “doordrenkt” met AI. Denk hierbij aan zaken als spraakherkenning en gezichtsherkenning en het zelfstandig nemen van bepaalde beslissingen door computers.

3. In de derde plaats is enorme rekenkracht overal beschikbaar (“ubiquitous computing”); deze laatste twee zaken zijn de Intelligent Cloud; gebaseerd op Azure.

De afgelopen jaren zijn er grote stappen gemaakt op gebied van AI waardoor we nu in veel Microsoft producten en diensten toepassingen van AI beginnen te zien:

Microsoft Artificial Intelligence breakthroughs

Hierboven zijn een aantal voorbeelden genoemd van de ontwikkelingen op AI gebied. Het gaat dan om het type AI dat ook wel wordt aangeduid met Machine Learning. Hierbij wordt een computeralgoritme getraind voor een bepaalde taak door een grote hoeveelheid data aan te bieden. Door bijvoorbeeld een groot aantal foto’s te laten scannen waarop katten voorkomen, leert het algoritme foto’s waarop een kat voorkomt te herkennen en kan dit vervolgens beter en veel sneller dan mensen uitvoeren. Op dit moment is het zover dat bijvoorbeeld spraak- en gezichtsherkenning door AI al net zo goed is als door mensen.

Wat kan er met AI? Voorbeelden

Tijdens Inspire werd een aantal demo’s gegeven van toepassing van AI. Een mooi voorbeeld was een groep mensen die Microsoft Teams gebruikte om een meeting te houden. Dankzij de toepassing van AI, die meeluistert
Artificial Intelligence - Xiaoicetijdens de meeting, werden er direct automatisch notulen gemaakt. Een ander mooi voorbeeld, ook in Teams, was het instant vertalen van chatberichten. Mensen kunnen dus in hun eigen taal chatberichten versturen die direct worden vertaald naar de taal van de ontvanger.

De meest indrukwekkende demo vond ik die van Xiaoice; een applicatie (beschikbaar in China) die in staat is om met gebruikers te chatten en te bellen en een vrijwel perfect gesprek te voeren; alsof je niet met een computer maar met een ander mens spreekt. Dit roept natuurlijk ook wel een aantal ethische vragen op; moet bijvoorbeeld zo’n bot niet direct melden dat hij een computer en geen mens is?

Om AI te kunnen gebruiken is data nodig; heel veel data. AI leert namelijk door grote hoeveelheden data door te nemen en hierin patronen te herkennen. Om in de toekomst met AI aan de slag te kunnen is het nu al van belang om na te gaan denken over het verzamelen van de juiste data; om een data strategie te ontwikkelen.

Het is me in ieder geval duidelijk geworden dat AI op het punt van doorbreken staat en dat we toepassingen van AI de komende maanden en jaren in steeds meer producten en diensten van Microsoft zullen gaan zien.

Wat kunt u als MKB-er de komende tijd van Microsoft en WSB verwachten?

We zien de resultaten van de strategie van Microsoft op het gebied van security en privacy (AVG-compliance) nu al terug in Microsoft 365. Microsoft 365 is een combinatie van Windows 10, Office 365 en Enterprise Mobility & Security Suite en wordt afgenomen op abonnementsbasis (per gebruiker per maand). Er is een speciale versie voor het MKB: Microsoft 365 Business. Hierin zitten allerlei functies waarmee je je AVG-beleid concreet kunt maken (bijvoorbeeld hoe lang e-mail bewaard moet blijven) en je beveiligingsbeleid kunt inrichten.

Met de WSB Moderne Werkplek, die is gebaseerd op Microsoft 365, combineren we de technologie die Microsoft aanbiedt met een praktische aanpak om medewerkers te helpen optimaal gebruik te maken van alle mogelijkheden die de software biedt.

Ook van AI zien we de eerste toepassingen al terug. In bijvoorbeeld Microsoft Teams (de applicatie die centraal staat in de WSB Moderne Werkplek) is de optie beschikbaar om chatberichten direct te vertalen.

Komend jaar zullen we continu nieuwe functies en mogelijkheden zien verschijnen in Microsoft 365, Dynamics 365 en Azure. Doordat alle producten vanuit de Cloud worden aangeboden, is het mogelijk continu verbeteringen en aanpassingen door te voeren die dan ook direct beschikbaar komen voor de gebruikers. Als WSB volgen we dit natuurlijk op de voet.

Nice to meet you all

Op Inspire mochten alle Nederlandse partners zich voorstellen op de bijeenkomsten die door Microsoft Nederland werden georganiseerd. Als “eindbaas” van WSB mocht ik me dus ook voorstellen. Mijn marketingcollega’s hebben me gedwongen tot onderstaand voorstelfilmpje 🙂