Waarom de Hololens onze wereld gaat veranderen
01 augustus 2016

Waarom de Hololens onze wereld gaat veranderen

Van 11 t/m 13 juli 2016 vond in Toronto de Microsoft Worldwide Partner Conference plaats. Hier liet Microsoft zien hoe je de Hololens zou kunnen gebruiken binnen het bedrijfsleven. We laten u graag zien wat de mogelijkheden van de Hololens zijn en wat het gaat betekenen voor de wereld en uw organisatie.

Wat is de Hololens?

De Hololens werd door Microsoft in januari 2015 gepresenteerd en is een ‘augmented reality headset’, een bril waarmee virtuele beelden worden geprojecteerd op de brilglazen. Door de transparante glazen van de bril zie je gewoon de werkelijke wereld om je heen, terwijl hier 3D-elementen (hologrammen, vandaar de naam ‘Hololens’) aan worden toegevoegd door een computer.

Omdat beelden meer zeggen dan duizend woorden, bekijk deze video om een indruk te krijgen van wat de Hololens is, wat er mee kan en wat je als drager van de Hololens ziet.

Introduction to Microsoft HoloLens and Holographic technology
05:10

Anders dan Oculust Rift en Google Glass

De Hololens gaat onze wereld veranderen. Daar zijn wij van overtuigd. U denkt misschien “dat zei men een paar jaar geleden ook over de Oculust Rift en Google Glass”. Dat werd inderdaad gezegd, maar deze bril is anders.

Oculus Rift en Google Glass hebben wel het pad geëffend voor Hololens. Oculust Rift en Google Glass waren nieuw en de meesten vonden het eigenlijk een beetje eng. Inmiddels hebben we allemaal wel eens een 3D-film bekeken of een virtual reality bril op gehad. We zijn er een beetje aan gewend geraakt en vinden dit soort nieuwe technologieën minder eng. Ook zijn nu de ondersteunende technologieën voor handen. Met de komst van 5G is het stukken gemakkelijk om op mobiele apparatuur grote hoeveelheden data te verwerken.

Wat maakt Hololens écht anders? Waar Oculust Rift je afsluit voor een de echte wereld, voegt Hololens er ‘alleen’ iets aan toe. Google Glass voegt weliswaar net als Hololens iets toen aan de ‘echte wereld’ zoals meldingen van e-mails, tweets of een routebeschrijving naar je plaats van bestemming via Google Maps. Hololens kan veel meer.

Hololens Skype videobellen en aanwijzigingen geven
De Hololens kent in combinatie met Skype tal van mogelijkheden voor service verlenende organisaties

Bediening met hoofd, handen en stem

De mogelijkheden van Hololens lijken onbeperkt. De bril meet naast hoofdbewegingen ook handwegingen en heeft ingebouwde speakers. Het kan de virtueel weergegeven hologrammen mee laten bewegen met de bewegingen van je hoofd en kan commando’s die je met hoofdbewegingen, je handen of stem geeft, opvolgen.

Een paar voorbeelden van mogelijkheden voor organisaties

Het installatiebedrijf
De serviceafdeling van een installatiebedrijf kan met Hololens vaker en beter op afstand problemen oplossen. Klanten bellen met de Hololens een installateur en deze kan door een verbinding met de Hololens van de klant op zijn scherm zien wat er aan de hand is. Hij tekent op zijn scherm waar wat moet gebeuren en de klant ziet dat vervolgens als hologram verschijnen.

Het architectenbureau
Bent u architect? Dan laat u uw ontwerpen straks niet meer op papier zien of als 3D-model op een scherm, maar neemt u uw klant mee ín uw ontwerp. Met de Hololens kan uw klant door uw ontwerp heen wandelen en terwijl hij zijn opmerkingen aan u doorgeeft, past u het op uw scherm aan en ziet uw klant zijn wensen gelijk terug in uw ontwerp.

Japan Airlines
Misschien kunt u dit zich nog allemaal moeilijk voorstellen, maar het is een kwestie van tijd. Om het wat levender voor u te maken nog een derde voorbeeld van Japan Airlines. In samenwerking met Microsoft ontwikkelden zij een app voor hun ontwikkelaars om te gebruiken tijdens trainingen. Met Hololens hoeft er geen vliegtuigmotor meer aanwezig te zijn. Ze zien hem als hologram, kunnen hem virtueel uit elkaar halen en krijgen per onderdeel uitleg over de werking ervan.

Microsoft Hololens demo
02:05

Is de Hololens al verkrijgbaar?

De Hololens is vooralsnog alleen beschikbaar als ontwikkelaarseditie en te koop voor zo’n 3.000 euro. Microsoft is druk bezig met het vinden van organisaties die willen participeren door het maken van toepassingen die ook breder gebruikt of doorontwikkeld kunnen worden. Op het Microsoft Hololens YouTube-kanaal zijn al diverse van die toepassingen te vinden.

 

Gerelateerde artikelen

Office 365
Microsoft Ignite 2022
25 oktober 2022

Wat gaat Microsoft uitbrengen komende tijd? | Microsoft Ignite 2022

Het Moderne Werken
Hybride werken werken thuis en op kantoor
Maurice Gonlag
30 augustus 2022

Hoe hybride werken mensen in hun kracht zet

Algemeen
Windows 11
Edwin Combrink
29 juni 2021

Windows 11 komt eraan