Terug naar het overzicht
Algemeen

Van huistelefoon - via de Nokia 3210 - naar verslaafd aan onze smartphone

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 4 december 2017

Weet u nog de tijd dat er nog geen gsm was? Dat we alleen bereikbaar waren via een huistelefoon? Dat je je telefoonnummer aan je nieuwe geliefde had gegeven en dat je geliefde eerst je ouders aan de telefoon kreeg omdat zij altijd net iets eerder waren met opnemen. Balen want daarna kreeg je altijd van die vragen. Vertel eens, wie is dat?

GSM

Een gsm (eigenlijk ook een ouderwets woord, maar we gebruiken het in het begin van deze blog toch even; straks stappen we over op “smartphone”) is tegenwoordig onmisbaar geworden, het lijkt heel lang geleden maar in 1994 werden de eerste telefoonnetwerken door PTT Telecom (later KPN), Libertel (later Vodafone) uitgerold. De eerste jaren was bellen via gsm door hoge tarieven minder toegankelijk voor consumenten, dit kwam pas eind jaren ’90 op gang omdat de tarieven aantrekkelijke werden. Het eerste bekende gsm-toestel kwam eind jaren ’90 uit, die was de Nokia 3210. Zeg nou zelf, wie heeft er geen Nokia of Pocketline swing gehad?


Verschillende mensen in 1998 (niet eens zo heel lang geleden) over het nut van een mobiele telefoon.

Wat is dat envelopje?

Ik weet nog heel goed dat ik ineens een envelopje had op mijn telefoon. Geen idee wat dat was. Ik ging op onderzoek uit in het menu en het bleek dat ik een tekstbericht had gehad. Er ging een wereld voor mij open. Vanaf die tijd werd het bellen voor mij al minder, hoe makkelijk was dat? Een tekstbericht sturen gaat zoveel sneller als bellen.

Vanaf 2000 ging het snel. Begin 2000 verscheen het eerste mobiele toestel met camera. In 2002 kwamen de eerste mobiele telefoons met snel internet uit. Voor ons was toen het mobiele internet snel maar als we het vergelijken met de snelheid van nu was het toen traag.

Minder seks

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone, een telefoontoestel of eigenlijk een mini-computer wat we altijd bij ons dragen. De meeste mensen gaan terug naar huis als ze hun telefoon vergeten zijn en uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Nuon onder bijna 3000 mensen blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders een smartphone of tablet meeneemt naar bed. Een derde van de Nederlanders gaat hierdoor zelfs minder naar bed met zijn of haar geliefde.

We kunnen niet meer zonder onze smartphone. Wel eens op een treinstation gestaan of in de wachtkamer bij de dokter gezeten en om u heen gekeken? Of zat u toen (ook) op uw telefoon te kijken?

We kunnen niet meer zonder smartphone
Waar kijkt die oude vrouw in vredesnaam naar?

Meer dan een communicatiemiddel

Je kunt met je smartphone snel communiceren met vrienden, familie en natuurlijk zakelijke relaties. Maar onze telefoon is inmiddels veel meer dan een communicatiemiddel. Je kunt eenvoudig informatie opzoeken via bijvoorbeeld Google, LinkedIn bezoeken, je hebt altijd toegang tot je e-mail, eenvoudig Word bestanden openen, eenvoudig je bankzaken regelen, Skypen en je smartphone brengt je op de plaats van bestemming door middel navigatie-apps.

Eisen aan mobiele telecomprovider

Doordat we zoveel doen op onze smartphone stellen we hoge eisen aan mobiele telecomprovider. Een lege batterij is erg vervelend maar hop… stekker erin en je telefoon doet het weer. Maar stel je eens voor dat je een paar dagen offline bent door een storing. Voor veel mensen is dit een regelrechte nachtmerrie.

Als dit privé al zo’n heikel punt is, hoe belangrijk is het dan om zakelijk goed bereikbaar te zijn/ Het kan het verschil betekenen tussen een tevreden en een ontevreden klant. Of erger: wel of geen klant.

VaMo

Daarom willen we graag aan het einde van deze blog nog even reclame maken (excuses…) voor onze telecomdiensten. Veel van onze klanten maken al gebruik van (vaste) telefonie maar weten niet dat wij ook mobiele telefoniediensten leveren (en wij altijd alleen maar mobiele telefonie leveren via het betrouwbare mobiel netwerk van KPN). Als u vaste en mobiele telefonie bij ons onder te brengt geeft dit u vele voordelen met als belangrijkste voordeel dat u heel eenvoudig mobiel integreert met vaste telefonie. Met een mooie term vaak ‘vast-mobiel-integratie’ genoemd. En het zou geen ICT-gerelateerde term zijn als er ook niet een afkorting voor was verzonnen: VaMo.

Wilt u weten wat de voordelen van VaMo zijn voor uw bedrijf? Kijkt u dan eens onderstaande video.

Uiteraard kunt u mij ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Natuurlijk ook voor andere telecom gerelateerde vragen.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.